IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple е генерирала над 100 млн. долара комисиона от "Fortnite"

Битката между технологичния гигант и Epic Games продължава в съда

14:53 | 20.05.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка:</em><em>Jeenah Moon/Bloomberg</em></p>

Снимка:Jeenah Moon/Bloomberg

Apple е генерирала повече от 100 млн. долара комисиони от играта Fortnite на Epic Games през двете години, в които заглавието е било налично в App Store, обяви директор на Apple пред съда в сряда, предава Ройтерс.

Майкъл Шмид, ръководител на развитието на гейминг бизнеса на Apple за App Store, беше изслушан в рамките на третата седмица от гледането на делото във федералния съд в Оукланд, Калифорния. Apple премахна популярната игра от App Store през миналата година, след като Epic пусна собствена система за разплащания в приложението.

След това Epic заведе дело, в което обвинява производителя на iPhone, че е злоупотребил с властта си над разработчиците, като ги е принудил да използват неговата технология за разплащания в приложенията, която прибира комисиона от 15% до 30% от сумите. Apple твърди, че изисква разработчиците да използват нейните системи, за да се увери в сигурността и неприкосновеността в App Store, както и че таксите са същите като тези в гейминг платформи като Xbox на Microsoft.

Преди отношенията на Apple с Epic да ескалират, Шмит беше споделил, че App Store, който поддържа редакторски екип, подбиращ приложения, е включвал Fortnite и е похарчил около 1 млн. долара за маркетинг на играта през предходните 11 месеца. По-рано Apple разкри, че Epic е спечелила 700 млн. долара от iOS версията на Fortnite, но не сподели нищо за собствената си комисиона.

Разкритията за комисионата на Fortnite са значителни, защото правният екип на Epic притиска директорите на Apple в съда за това дали компанията следи печалбата на фирмите в App Store, което представителите на технологичния гигант твърдят, че не правят и че гледат на App Store като на функция на iPhone.

На изслушването пред Сената на САЩ миналия месец един от директорите на Apple – Кайл Адиър, свидетелства, че Apple не разкрива публично информация за генерираните печалба и загуба в App Store.

По време на антитръстовия процес адвокатите на Epic осигуриха документ от файловете на главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук, в който твърдят, че са проследени оперативните печалба от App Store. Документът все още не е показан публично.

Шмид твърди, че екипът на App Store е започнал да следи комисионите на Fortnite, след като играта е била включена в препоръките на редакторския екип на App Store.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
На скубането по 30% комисиона генериране ли му викат вече?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още