Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Софтуер

Apple работи по алтернатива на търсачката на Google

Регулаторните проблеми на интернет гиганта са причина Apple да ускори разработката си

Apple работи по алтернатива на търсачката на Google

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Без да вдига много шум, Apple полага все по-големи усилия да разработи собствена технология за търсене за iPhone, пише Financial Times.

Това се случва, докато регулаторите проверяват плащанията на милиарди долари, които Google прави всяка година, за да си гарантира, че нейната търсачка е инсталирана като такава по подразбиране на различни устройства.

Когато потребителите на iPhone с най-новата версия на операционната система за iPhone – iOS 14, въведат заявка в прозореца за търсене, Apple вече показва свои собствени резултати от търсенето, вместо тези от Google. Освен това показва предложения за автоматични препоръки, подчертавайки как се учи от най-честите заявки при търсенето от потребителите. Въпреки това малцина сигурно са забелязали промяната.

Още по темата

Американското министерство на правосъдието миналата седмица заведе дело във връзка с плащанията, които Google прави към Apple, за да бъде търсачка по подразбиране. Ведомството се позовава на „публични оценки“, според които Google плаща на Apple между 8 и 12 млрд. долара всяка година за тази цел.

Вътрешната търсачка на Apple ще даде на компанията алтернатива на Google Search, ако властите решат да блокират партньорството им. Случаят, подет от Министерството на правосъдието, прави развитието на търсачката на Apple по-спешно, твърдят експерти по маркетинг, пожелали анонимност. По думите им т.нар. „Applebot” – уеб инструмент за изграждане на база данни от онлайн материали, е станал по-активен напоследък.

През последните години Apple привлече редица експерти в областта на търсачките. През април компанията нае ръководителя на търсачката на Google Джон Джанандреа. Освен това Apple публикува обяви за работа, свързани с търсачките, сравнително често.

Компанията на Тим Кук е отказала да коментира въпроса.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Софтуер
ЕС търси начини да чете криптираните от край до край данни в услуги като WhatsАpp