IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нидерландски регулатор: Apple е нарушила законите за конкуренцията в страната

Компанията трябва да промени политиките си за разплащанията в App Store

14:06 | 26.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jeenah Moon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Главният регулатор на конкуренцията в Нидерландия заяви, че Apple е нарушила законите за конкуренцията в страната и ѝ нареди да направи промени в политиките си за разплащане в App Store, предава Ройтерс.

Практиката на Apple да изисква разработчиците да използват нейната система за разплащания в приложения и за плащане на комисиона от 15 до 30 процента от приходите от покупки на дигитални стоки станаха обект на критики от страна на регулатори и представители на властите по целия свят.

Разследването на Службата за потребители и пазари (ACM) в Нидерландия дали практиките на Apple представляват злоупотреба с доминантна пазарна позиция е започнато през 2019 г. На по-късен етап то се фокусира предимно върху приложения за запознанства, включително върху собственика на Tinder – Match Group.

“Не сме съгласни със заповедта, издадена от ACM, и обжалваме“, посочва Apple в изявление. „Apple няма доминираща позиция на пазара на дистрибуция на софтуер в Нидерландия. Тя инвестира огромни ресурси, помагайки на разработчиците на приложения за запознанства да достигнат до клиентите и да процъфтяват в App Store”.

Още през октомври Ройтерс писа, че ACM смята практиките на Apple за антиконкурентни и е наредила извършването на промени, но решението не беше публикувано до петък.

В решението на регулатора се казва, че Apple е нарушила законите за конкуренцията. То нарежда на Apple да коригира неразумните условия в своя App Store, които се отнасят до доставчиците на приложения за запознанства.

Така Apple трябва да позволи на доставчиците на приложения за запознанства да използват алтернативни системи за разплащания. Компанията може да получи глоба до 50 млн. евро, ако не се съобрази с изискванията. Тя трябва да изпълни условията до 15 януари, гласи още заповедта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още