IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо луксозните стоки са толкова скъпи в Китай?

Пазарът на луксозни стоки в Китай все още процъфтява въпреки високите цени и проблемите с фалшифицирането

11:51 | 11.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Getty</em></p>

Източник: Getty

Louis Vuitton, Chanel, Hermès и Dior са сред първите пет марки, които се появяват под хаштага „маратонки“ в популярното китайско приложение за пазаруване RED, показва отчетът на Gartner L2  миналия месец. Другата марка сред първите пет е Nike.

Луксозните марки са подпомогнали развитието си с ориентирани към младите хора категории продукти като маратонки и улична мода според Даниел Бейли, управляващ вицепрезидент за APAC Research и консултант в Gartner L2. Той допълва, че брандовете, предлагащи луксозни стоки, прилагат иновативни подходи в стратегията си за електронната търговия като кампании със знаменитости в популярните дигитални платформи.

"Кецовете се превръщат в символ на социалния статус, използван за себеизразяване, и са ключова придобивка сред луксозни покупки на младите потребители в Китай", казва още той.

Луксозните марки заимстват стратегията за ценообразуване и дистрибуция от културата на уличното облекло – т. нар. „Модел на капката“. Те пускат ограничен брой артикули за кратък период от време, което създава недостиг. Това им позволява да предлагат стоките на високи цени.

„Този подход в уличната мода е подобен на този, който се прилага към луксозните стоки. Това създава усещане за неотложност на покупката “, казва Елизабет Флора от Gartner L2 пред CNBC.

Например луксозната марка Rimowa си сътрудничи с марката за улична мода Off-White през 2018 г., като пуска лимитирана серия прозрачни куфари. Колаборацията е сред най-успешните във Weibo - китайска платформа, подобна на Twitter -  въпреки че куфарите се продават по близо 1700 долара.

Културата на уличната мода, популяризирана от дизайнери като Върджил Аблох и Кание Уест, придоби популярност през 2017 г. и навлезе в индустрията с луксозни стоки.

Китай е пазар с решаващо значение както за луксозното, така и за уличното облекло. През 2018 г. китайските потребители, примамени от уличната мода, са похарчили 115 млрд. долара за луксозни артикули, сочи доклад на McKinsey and Company.

Високите цени и дефицитът на тези луксозни артикули обаче създават възможност на пазара да се появяват фалшификати. Louis Vuitton е една от луксозните марки, използваща модела на капката като стратегия за дистрибуция. През 2018 г. френската модна къща е най-фалшифицираната луксозна марка в света и нейните продукти съставляват над половината от фалшивите луксозни продукти, открити на пазара, според „State of the Fake Report” на Entrupy’s.

„Пазарът на луксозни стоки в Китай все още процъфтява въпреки високите цени и проблемите с фалшифицирането. До 2025 г. на китайските потребители ще се причисляват 40% от глобалните разходи за луксозни марки, сочи докладът на McKinsey & Company за China Luxury.

Но тъй като по-младите потребители започват да правят все повече покупки, луксозните модни къщи трябва да продължат да се развиват, за да поддържат успеха си на този пазар.

„Наистина е важно да можем да се погрижим и за по-младите поколения“, казwа Флора.

„Луксозните купувачи са много по-млади в Китай. Те следват собствена селекция от модни тенденции и известни личности, които марките трябва да ги включат в своите стратегии за дигитален маркетинг. "

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още