IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола спадат до най-ниските си стойности от 4 години насам*

Сортовете Брент и WTI вече се намират стабилно под линията от 30 долара за барел

09:30 | 18.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:Pixabay</em></p>

Снимка:Pixabay

Цените на петрола се понижават в сряда до най-ниските си стойност за последните четири години заради намаляващото търсене.  Покупките на суровината отчитат значителен спад заради пандемията от коронавирус и строгите мерки за овладяването й в редица страни по света. От друга страна негативен ефект върху пазарните стойности на петрола оказва и ценовата война между най-големите производители, припомня Ройтерс.

Цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 38 цента, или 1,32%, до ниво от 28,32 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 26,31 долара за барел, което е понижение с 64 цента, или 2,37%.

Перспективите за търсенето изглеждат още по-мрачни днес, тъй като всички се втурват да понижават очакванията си за растежа му“, казва Стивън Инес, главен пазарен стратег в AxiCorp.

В усилията да подкрепят икономиките си, най-богатите държави в света са готови да увеличат разходите си с трилиони долари, за да намалят икономическото забавяне. Те също така налагат социални ограничения, които не са били наблюдавани от Втората световна война насам.

Междувременно, Virgin Australia стана последната авиокомпания, която затвори международната си мрежа със спиране на всички международни полети. В същото време премиерът на страната Скот Морисън предупреди, че извънредната ситуация може да продължи шест месеца или повече.

От своя страна иракският енергиен министър призова за спешна среща между членовете на Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) и производителите извън ОПЕК, за да обсъдят незабавни действия за подпомагане на баланса на пазара на петрол.

Това се случва на фона на ценовата война межди Саудитска Арабия и Русия, която се разрази, след като преговорите за задълбочаване и удължаване на срока по споразумението за съкращаване на добива в рамките на ОПЕК+ се провалиха.

От своя страна цената на златото също бележи спад от 1% до ниво от 1510,40 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:09 ч.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още