IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Exxon и Chevron изненадаха с най-силните си резултати за тримесечието от 4 години

Двете компании посочват в отчетите си като ключов елемент ръст в дейността си в Пермския басейн в Западен Тексас и Ню Мексико

19:03 | 02.11.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Exxon Mobil Corp. и Chevron Corp. представиха най-силните си резултати за третото тримесечие от четири години насам. С тази новина големите петролни компании завършиха една седмица на печалби, невиждани от дните, в които „черното злато“ се търгуваше за 100 долара за барел, съобщава Bloomberg. 

Минути преди 17:30 ч. българско време акциите на Exxon поскъпват с близо 1%, след като изглежда, че петролният гигант е успял да се пребори със затрудненията в производството си. Книжата на Chevron също увеличават стойността си с 3,4%.

Производството на петрол и природен газ на Exxon се оказа по-голямо от очакванията за първи път от десет тримесечия насам, успявайки да се оттласне от десетгодишното си дъно през второто тримесечие.

Печалбата на компанията отбелязва скок от 57%. При конкурента Chevron рекордното производство в комбинация с по-високите цени на петрола удвоиха печалбата до 4,05 млрд. долара или 2,11 долара на акция. За сравнение година по-рано тя бе 1,03 долара за акция при печалба от 1,95 млрд. долара, съобщава Ройтерс.

Както Chevron, така и Exxon посочват в отчетите си като ключов елемент ръст в дейността си в Пермския басейн в Западен Тексас и Ню Мексико.

Отчетите на двете компании показват, че големите в сектора както в САЩ, така и в Европа са в изгодни позиции, възползвайки се от четирите години на ограничения, инвестиции в шистов добив и сега от увеличаващите се цени на петрола и газа.

Промяната в посоката при добива на Exxon ще даде на инвеститорите увереност, че ръководството на компанията може да спазва обещанията си. По-рано вицепрезидентът на компанията Нийл Чапман нарече предходното тримесечие „ниска точка“ за бизнеса, но също така даде сигнал за подобряване на състоянието през останалата част от годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още