IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненадващият ръст на американските резерви потопи цената на петрола*

Днешното поевтиняване се приема от анализаторите като пауза след силния подем на цените до 13-месечни върхове

10:12 | 24.02.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Цените на петрола поевтиняват в сряда, след като нови данни показаха изненадващо увеличение на американските резерви миналата седмица заради намаленото търсене от рафинериите покрай рекордните студове в южните щати.

Запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили с 1 млн. барела през седмицата до 19 февруари, показват данни на Американския петролен институт, съобщава Ройтерс. Според тях оборотите от суров петрол на рафинериите са намалели с 2,2 млн. барела дневно.

Международният бенчмарк Брент поевтинява с 0,2% до 64,38 долара за барел.

От своя страна, фючърсите върху американския сорт WTI се разменят със спад в цената от 0,4% до 61,40 долара за барел.

Но сортът Брент може да поскъпне до диапазона 66,45-66,97 долара за барел отново на база на досегашния му модел и анализ на прогнозните стойности, посочва техническият анализатор на Ройтерс Уан Тао.

Инвеститорите ще очакват потвърждение на данните за резервите от американската Администрация за енергийна информация по-късно в сряда.

Трафикът по корабния канал в Хюстън започва бавно да се нормализира, но терминалите в района остават изправени пред някои трудности заради студеното време в Тексас миналата седмица.

Днешното поевтиняване се приема от анализаторите като пауза след силния подем на цените от над 26% до 13-месечни върхове при двата основни петролни сорта, започнал от началото на годината.

„Намираме се на равнище, което е много над предковидното, а търсенето не е никак близо до тези нива“, посочва Сукрит Виджайкар, директор на консултантската компания Trifecta.

Цените на „черното злато“ скочиха след прекъсванията на доставките в САЩ, както и заради дисциплината на ОПЕК и нейните съюзнички в спазването на програмата за съкращаване на добива.

*Информацията е актуална към 8:25 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Ако говориш за милиарди,тогава махни три нули от пост номер две.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Упс, 28, а не 30 милиарда..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
E то закономерно US NATIONAL DEBT стигна $ 30 000 000 000 000,а US TOTAL DEBT $ 82 500 000 000 000,но press*** си трайкат.Не изненадващо си трайкат: https://usdebtclock.org/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
IQ96
преди 3 години
Признавам, че не разбирам от търговията с петрол, НО винаги ме удивляват ИЗНЕНАДВАЩИТЕ увеличение или пък намаление на резервите. До сега не съм срещнал материал, в който се пише за плавна или постепенна промяна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още