IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостигът на дървен материал в САЩ започна да преобръща пазара

За първи път в скорошната история на страната склад за дървени материали продава на доставчик

17:34 | 23.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

За да добиете представа за това колко краен е недостигът на дървен материал в САЩ, имайте предвид това: за първи път в скорошната история склад за дървени материали продава на доставчик, пише Bloomberg.

Такава търговия на практика досега е нечувана. Обичайно дистрибуторите на едро купуват материал от дъскорезници и го продават на складове, посещавани от домашни майстори. Но пазарът на дървен материал в момента далеч не е в обичайното си състояние. Фючърсите поскъпнаха с над 60% до рекордни равнища тази година, след като цялата верига за доставка на дървен материал се срина под тежестта на увеличеното търсене от хора, правещи ремонти, или такива, които търсят по-големи жилища.

На този фон доставките с тирове се бавят, а на дистрибуторите започват да им се изчерпват запасите.

„Толкова шантав е пазарът“, казва анализаторът на RCM Alternatives Браян Ленард, който е в индустрията от 35 години и досега не е чувал склад да продава на дистрибутор. „Очевидно това не трябва да се случва. Не се връща продукт обратно по веригата, но днес това може да стане заради волатилността на пазара“, посочва той.

В допълнение тази обърната търговия заплашва да увеличи още повече цените. Дистрибуторите, които купуват обратно стока, неминуемо ще увеличат цените за потребителите, на които ще я препродадат, което може да създаде един затворен кръг на поскъпване.

По данни на MaterialsXchange, базирана в Чикаго платформа за дигитална търговия на дървен материал, става въпрос за склад, който е продал 30 хил. квадратни фута (близо 2800 кв. м) OSB плоскости, използвани масово при изграждане на подове и стени.

„Строителните материали се придвижват от компания на компания по нетрадиционни начини“, коментира Майк Вишневски, съосновател и главен изпълнителен директор на MaterialsXchange. По думите му цените са станали толкова високи, че някои строители са принудени да отменят проекти, което е възможно да остави складове с излишен материал.

В сряда на платформата е била сключена друга сделка за продажба на OSB плоскости от един склад на друг при цена от 1500 долара за 1000 квадратни фута (92 кв. м). Това е значително над рекорда за 999 долара, поставен в края на март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още