IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото забавяне в търговските преговори понижи цените на петрола*

От друга страна, по-малкият от очаквания ръст в седмичните американски суровинни запаси повиши цените на суровината с повече от 2% в сряда

10:27 | 21.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимака: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимака: Архив на Ройтерс

Цените на петрола се понижават в четвъртък поради увеличените опасения от по-нататъшно забавяне в преговорите относно търговската сделка между САЩ и Китай, предава CNBC.

Търговската война между двете най-големи икономики в света засегна глобалния растеж и влоши перспективите за бъдещото търсене на петрол.

Цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 10 цента или 0,16% до ниво от 62,30 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американският лек суров петрол WTI възлизат на стойност от 56,93 долара за барел, което е понижение от 8 цента или 0,14%.

Анализаторите предупреждават, че сключването на сделката от първа фаза вероятно ще се осъществи едва през следващата година. Преговорите може да достигнат задънена улица, тъй като Камарата на представителите в САЩ прие два законопроекта в подкрепа на протестиращите в Хонконг, което до голяма степен не се одобрява от властите в Китай и е квалифицирано от тях като намеса във вътрешните работи на страната.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е склонен да повиши митата върху вноса от Китай, още повече, ако скоро не бъде постигната търговска сделка.

От друга страна, по-малкият от очаквания ръст в седмичните американски суровинни запаси повиши цените на петрола с повече от 2% в сряда.

По данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ запасите от суров петрол в центъра за доставка в Кушинг, Оклахома са спаднали с 2,3 милиона барела, докато общото ниво на запасите в страната се е повишило с 1,4 милиона барела, през седмицата до 15 ноември. В сравнение с това анализаторите очакваха увеличение от 1,5 милиона барела.

„Той (ръстът на запасите - бел. ред.) беше значително по-малък от увеличението от 6 милиона барела, което отчетоха данните на Американския петролен институт, публикувани по-рано през седмицата. Но все пак спадането на запасите в Кушинг е това, което доведе до повишаване на цените “, казаха от ANZ Research.

Руският президент Владимир Путин заяви в сряда, че Русия и ОПЕК имат „обща цел“ да поддържат баланса и прогнозируемостта на петролния пазар и Москва ще продължи сътрудничеството в рамките на глобалното споразумение за ограничаване на доставките.

На 5-и и 6-и декември във Виена ще се проведе среща на страните от групата ОПЕК+, на която се очаква да бъде обсъдено удължаването на срока на въпросното споразумение.

На стоковите пазари цената на златото бележи спад от 0,20% до ниво от 1471,30 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:46 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още