IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът изпраща май с най-големия си месечен спад от ноември*

Златото обаче се насочва към първия си печеливш месец от януари насам

10:15 | 31.05.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола отчитат спад и в петък и са напът да запишат най-големия си месечен спад от ноември заради ескалирането на търговския конфликт между Вашингтон и Пекин и рекордното производство на петрол в САЩ, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поевтиняват с 1,02% до 56,01 долара за барел. Понижението при сорта Брент е с 1,27% до 66,02 долара за барел. Към момента от началото на март двата най-търгувани вида петрол WTI и Брент регистрират спад в цената си съответно с 12,3% и 9,3%. 

Американският президент Доналд Тръмп нагнети още напрежение на търговския фронт, като  се закани от 10 юни да наложи 5-процентно мито върху всички стоки, идващи от Мексико. Това увеличава страховете, свързани с икономическия растеж и търсенето на петрол.

Търговският спор с Мексико се случва на фона на конфликта с Китай, за който много анализатори предвещават да предизвика рецесия.

„Всичко това не е добре за икономиката, поне според трейдърите на облигации и стоки“, коментира Майкъл Маккартни, главен пазарен стратег в CMC Markets. Според него последните реакции на пазарите сигнализират за влошаване на настроенията относно перспективите за глобалния растеж. 

Цените на суровия петрол са под натиск от значително по-малкия от очаквания спад на запасите в САЩ и връщане на производството в страната до рекордните 12,3 млн. барела дневно.

По данни на Администрацията за енергийна информация запасите от суров петрол в САЩ са се свили с около 300 хил. барела през миналата седмица до 476,49 млн. барела. Това е много по-малко от прогнозите на анализаторите за понижение с 900 хил. барела и доста под данните на Американския петролен институт за 5,3 млн. барела.

Междувременно най-големият износител на петрол Саудитска Арабия е увеличила производството си през май, но не достатъчно, че да компенсира по-малкия ирански износ, който се срина след затягането на санкциите срещу Техеран. 

По-рано днес Саудитска Арабия и нейните съюзници недвусмислено призоваха Иран да уважава суверенитета на арабските държави. "Иран трябва да престане да се намесва в делата на страните, тъй като това застрашава сигурността и стабилността в региона", се казва в заключение след две срещи на върха на Съвета за сътрудничество в Персийския залив и на Арабската лига в Мека.

Сигурността на държавите от Персийския залив е "стълб на регионалната стабилност". Кралят на Саудитска Арабия Салман призова международната общност да спре "разрушителната" дейност на нейния конкурент Иран. 

На стоковите пазари златото поскъпва с 0,38% до 1297,30 долара за тройунция, насочвайки се към първият си печеливш месец от януари насам заради нарастващото търсене на актив убежище.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,06% до 98,09 пункта. Доларът поевтинява спрямо йената с 0,59% до 108,97 пункта. Австралийският долар поскъпва спрямо американския с 0,03% до 0,6914 долара.

*Информацията е актуална към 9:34 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още