IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва с по над 2% в очакване на решението на ОПЕК*

Заради търсенето на по-рискови активи златото поевтинява с 1,79% до 1388,40 долара за тройунция, което е най-ниската му стойност от повече от седмица

10:34 | 01.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават с по над 2% в понеделник, след като стана ясно, че Саудитска Арабия, Русия и Ирак са подкрепили продължаване на ограниченията на доставките за още шест до девет месеца на фона на започващата днес среща във Виена на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), съобщава CNBC.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 2,75% до 60,08 долара за барел за доставка през август. Съртът Брент отчита ръст в цената си с 2,86% до 66,59 долара за барел за доставка през септември.

ОПЕК и нейните съюзници се надяват да удължат ограниченията в доставките на петрол до края на 2019 г., след като най-големите производители в неделя потвърдиха политиката си, насочена към повишаване на цената на петрола.

ОПЕК, Русия и другите производители се срещат в понеделник и втроник, за да обсъдят политиката си за ограничаване на доставките. Картелът намалява добива на петрол от 2017 г., за да предотврати по-сериозно понижение на цените на фона на отслабващата световна икономика и нарастването на производството в САЩ.

Руският президент Владимир Путин заяви в неделя, че е съгласувано със Саудитска Арабия да бъдат продължени съществуващите ограничения в добивите с 1,2 млн. барела дневно с 6 до 9 месеца.

Саудитският министър на енергетиката Халид ал-Фалих каза, че сделката най-вероятно ще бъде удължена с девет месеца, като не са необходими допълнителни ограничения в обемите на производството.

„Въпреки че финалното решение трябва да бъде ратифицирано от останалите членове на групата, изглежда че има яснота по споразумението“, коментират анализатори от ANZ bank.

Според Стивън Иннес, управляващ партньор във Vanguard Markets, цените на петрола могат да бъдат подкрепени в средсрочен план и от геополитическото напрежение в Близкия изток. Той смята, че допълнителен ефект може да има от страна на паричната политика на Китайската централна банка, която се опитва да се справи с ефекта от американските мита върху икономиката.

Цените на петрола са подложени на допълнителен натиск през последните месеци от страна на нарастващите доставки от САЩ и забавянето на световната икономика.

Производството на суров петрол в САЩ през април се увеличава до нов месечен рекорд от 12,16 млн. барела на ден, съобщават от Администрация за енергийна информация в месечния си доклад в петък.

Междувременно пазарите са подкрепени в началото на седмицата и от размразяването на отношенията между САЩ и Китай, след като лидерите на двете най-големи икономики в света се договориха в събота са подновят търговските преговори.

Все пак анализаторите от Citi са скептично настроени, че двете страни могат да постигнат скоро споразумение, въпреки че по информация от миналата седмица 90% от пътя към сделката е изминат.

На стоковите пазари златото поевтинява с 1,79% до 1388,40 долара за тройунция, което е най-ниската му стойност от повече от седмица. Разпродажбите при ценния метал се дължат на засилването на долара и търсенето на по-рискови активи от страна на инвеститорите, след като САЩ и Китай се съгласиха да подновят търговските преговори.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,41% до 96,062 пункта. Доларът поскъпва с 0,56% спрямо йената до 108,45 йени. Австралийският долар поевтинява спрямо американския с 0,34% до 0,6996 долара.

*Информацията е актуална към 9:21 часа
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още