IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се завърне ли риск апетитът на пазарите?

Сривът в цените на петрола притисна допълнително и без това рехавия риск апетит на финансовите пазари, но ще има ли възстановяване

09:02 | 10.03.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В петък цените на петрола се потопиха с 10% и „черното злато“ отбеляза най-лошия си ден за последните 5 години, след като ОПЕК и партньорите им извън картела, водени от Русия, не достигнаха до споразумение за понижаване на продукцията.

Но това не бе всичко. През уикенда Саудитска Арабия обяви, че от следващия месец ще увеличи продукцията си до нива доста над 10 милиона барела на ден. В същото време от държавния гигант Saudi Aramco обявиха, че намаляват официалните си продажни цени за април.

- Цената на арабски лек суров петрол за САЩ ще се търгува с отстъпка от $3,75 на барел, което е $7 за барел.

- Цената на барел Брент за Северозападна Европа с отстъпка от $10,25 за барел

И така се стигна до кризисния момент в началото на новата седмица.

В понеделник цените на суровия петрол тип WTI отвориха на нива от $32,52, което е спад от 25%, спрямо нивата на затваряне в петък. Така WTI регистрира най-големия си спад от 1991 година насам. Освен това цената продължи да пада и удари $27,29, което е най-ниската му стойност от септември 2003 година.

Ситуацията при другия бенчмарк на цените на суровия Брент бе подобна.

Цените на петрола бяха под натиск от началото на епидемията от коронавирус, на фона на опасенията за забавяне на търсенето на суровината. В понеделник двата бенчмарка на суровия петрол, WTI и Брент, вече са съответно с 45% и 47% надолу за годината, което ги оставя дълбоко в мечи пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
vstoykov
преди 4 години
"Ще бъде на практика невъзможно за S&P 500 да скочи стабилно ако петрола продължава да дълбае дъна"Защо? За повечето компании ниската цена на петрола значи по-ниски разходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Grosss
преди 4 години
Като няма печалби какъв девидент от 10% ще ти дават,най-вероятно или ще гонамалят или ще го спрат за тая година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
Императорът
преди 4 години
Слузестите компании се търгуват на безумно ниски цени. При запазване на дивидентите на двете най-големи публични компании - доходността само от дивидент ще е над 10% на година... а те дивиденти не са намалявали в обозримо минало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още