Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Следващата жертва на срива на петролния пазар ще е Нигерия

Страната е в коварна зависимост от приходите от нефт, низвергната от САЩ и раздирана от местни кризи и размирици

Следващата жертва на срива на петролния пазар ще е Нигерия

Чуждестранните компании не се чувстват сигурни да инвестират в страната и производството на петрол намалява. Снимка: Tom Saater/Bloomberg

Зависимостта от петрола в момента е особено коварна за по-бедните държави, които задълбочават проблемите си на фона и на кризата с коронавируса. През последните години кризите във Венецуела и Либия развълнуваха глобалния петролен пазар. Страната, която трябва да гледаме през тази година на фона на пандемията от Covid-19, е Нигерия, пише Bloomberg в свой анализ.

В края на миналия месец Международният валутен фонд одобри извънредно финансиране за Нигерия от 3,4 млрд. долара.

Официалните данни сочат, че разпространението на Covid-19 е слабо. Както обаче отбелязват анализаторите от Съвета по външни отношения, само преди две седмици са били тествани само около 12 000 нигерийци при население над 200 млн. души.

Междувременно пандемията сериозно засяга икономиката заради въздействието си върху цените на петрола, който представлява приблизително 10% от икономиката на Нигерия.

Нигерия е основен източник на генерални секретари на ОПЕК, включително и настоящият генерален секретар е нигериец. Страната обаче е и сред най-слабите в групата. Нигерия се класира най-ниско в рамките на ОПЕК по отношение на приходите от износ на петрол на глава от населението почти всяка година през този век.

Графика: Bloomberg

Същевременно населението на страната се увеличава устойчиво. Производството на петрол обаче намалява. Хелима Крофт, бивш анализатор на ЦРУ и ръководител на глобалната стокова стратегия на RBC Capital Market, припомня годините точно след атаките на 11 септември 2001 г. в САЩ. Тогава Нигерия, съвсем наскоро излязла от военно управление, е разглежда като потенциална „опорна точка на енергийната политика на САЩ“, като е доставяла повече барели от страните извън Близкия изток.

По това време Нигерия е произвеждала повече от два милиона барела на ден, от които около 40% са били изпращани в САЩ. Тогава се очакваше добивите да се удвоят.

Нещата обаче не се получиха по този начин.

Графика: Bloomberg

Графика: Bloomberg


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

3
 
4
 
8
ing5rov до: zelka007
преди 1 месец
нищо не проповядвам , само отбелязвам , че мюсюлманите все още не са "прегърнали" напълно демократичните "ценности" ... затуй се размножават .
4
 
4
 
7
zelka007 до: ing5rov
преди 1 месец
нигерия
------------
2001 г. – християни – 40 %; мюсюлмани – 50 %; местни религии – 1 %
2013 г. – християни – 58 %; мюсюлмани – 41 %; други религии – 1 %

закъснял си да прповядваш за мохамед ... :))) ... само в рассия се увеличават мюсюлманите а намаляват православните ...
4
 
4
 
6
ing5rov до: ПИЧ
преди 1 месец
" Е как така тия маймуни толкова много се плодят, а Българите намаляваме с по 40 хиляди души годишно. Как го правят ? "

Мъжете не си губят времето да цъкат айфоня , а кифлите не са все още толкоз еманципирани , пък и ислямът е някаква спирачка срещу човешката дегенерация .
0
 
7
 
5
Biso до: фиг.1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
През 1970 са били около 60 милиона, сега са над 200 милиона. Колкото и висока да им е смъртността, явно добре се справят. И като гледам статистиката, прилично количество хора достигат до 70-85 годишна възраст.
3
 
4
 
4
фиг.1 до: ПИЧ
преди 1 месец
Няма профилна снимка
А провери ли колко е детската смъртност и каква част от нигерийците доживяват до старост? Наистина ли смяташ Нигерия за модел на подражание?

Още от Суровини
Goldman Sachs: Търсенето на петрол няма да стигне нов пик през това десетилетие