IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогноза: Над 20% ще е ръстът на фалитите в България заради коронакризата

Застрахователят на търговски кредити Euler Hermes очаква 35% увеличение на фирманата несъстоятелност в глобален мащаб и домино ефект след пандемията

15:47 | 17.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Общо 21% ръст на фалитите в България през 2021 г. в сравнение с 2019 г. очаква застрахователят на търговски кредити Euler Hermes. Актуализираната прогноза за тази година също предвижда увеличение от близо 20% на годишна база, като тя е направена преди COVID-19 кризата.

Потенциално застрашени са компании в почти всички сектори, като относителна стабилност има само при ИТ сектора и електрониката. С особено внимание ще се следят транспорта, който се очаква да има допълнителни трудности и след активирането на Пакет “Мобилност”, както и някои производства, свързани с автомобилостроенето, пише в доклада на анализаторите, изпратен до медиите.

“Несъмнено новата икономическа реалност ще форсира процеса на ръст на фалитите у нас, който започна още преди три години. Последствията от кризата с COVID-19 ще се усетят както тази година, така и отложено през следващата. Както винаги вече сме обръщали внимание, заради тежката административна процедура и някои специфики в България, фалитите не са основният индикатор за стабилността на компаниите и икономиката. Затова нашите очаквания са същинският удар да се усети в междуфирмената задлъжнялост, чиито нива могат да нараснат значително“, коментира Камелия Попова, управител на Euler Hermes за България.

Прогнозата за България е част от нов доклад на Euler Hermes, който се фокусира върху последиците от коронакризата върху стабилността на компаниите от цял свят. Експертите смятат, че на глобално ниво фалитите ще нараснат средно с 35% през 2021 г. спрямо 2019 г. Най-тежко се очаква да бъде положението в САЩ с увеличение от 57%, Литва с 49% и Бразилия с 45% за същия период.

Пред много сериозен ръст обаче са изправени и много държави в Западна Европа, както и Китай с прогноза за ръст на фалитите с 40%, Сигнапур с 39% и Хонконг с 23%.

В Euler Hermes са на мнение, че последствията върху компаниите и увеличението на фалитите ще бъдат сравними като средно ниво с кризата от 2009 г., като основната разлика е, че COVID-19 засяга много повече държави. Рискът от фалити покрива почти всички сектори, като е особено осезаем при транспорта, автомобилостроенето, туризма и луксозните стоки. Изключение правят само фармацията и ИТ, където има по-голяма стабилност. Най-застрашени логично са компаниите, които са били нестабилни още преди кризата.

Докладът обръща специално внимание и на две специфики на ситуацията – въздействието на принципа на “бомба със закъснител” и “ефекта на доминото”. Първата се свързва със серията от икономически мерки, предприети от различните държави, за да омекотят удара върху икономиката и бизнеса, като например безлихвени кредити, данъчни облекчения и отлагания на изисквания за обявяване на фалит. Това според експертите ще удължи процеса и реалният ръст на фалитите ще се усети в първата половина на 2021 г. Паралелно ще се развие т.нар. ефект на доминото, в който несъстоятелност на едни компании ще доведат до други по веригата.

“Тези два фактора трябва да се вземат предвид и от българските компании в оценката на риска. Това, че заради административни и нормативни специфики прогнозата за страната ни изглежда по-благоприятна от средната на глобално ниво не бива да ни дава фалшиво спокойствие”, категорична е Камелия Попова.

Тя напомня, че традиционни търговски партньори на българския бизнес са държавите в ЕС, но в Турция и в Русия се очакват фалити и това изисква повишено внимание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още