Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Сегашната ядрена надпревара е много по-страшна от последната

Единствено търпеливият мултилатерализъм – колкото и не-секси да звучи тази латинска дума на алфа мъжкарите в политиката, може да спаси света дългосрочно

Сегашната ядрена надпревара е много по-страшна от последната

Снимка: Getty

Докато продължава да бушува пандемията от коронавирус, световните лидери, разбираемо, са заети със заплахата от болестта. Но налице са и други заплахи пред човечеството, които искат да им се обърне внимание. А една от най-опасните е заплахата от ядрена война и, за съжаление, рискът това да се случи продължава да расте, пише журналистът Андреас Клут в коментар за Bloomberg.

Числата са подвеждащи – да, броят на ядрените бойни глави в глобален план е намалял леко през миналата година, показват данни на Стокхолмския институт за мирни изследвания. Но това е така само защото САЩ и Русия – двете държави с над 90% от световните запаси, са унищожили част от арсенала си.

Междувременно обаче всички девет държави с ядрени оръжия модернизират оставащите си бойни глави и системи за тяхното разположение. Само през миналата седмица Франция успешно изстреля от подводница ядрена ракета, която може да пътува 20 пъти по-бързо от скоростта на звука. Други страни, особено Китай, запълват ядрените си арсенали толкова бързо, колкото могат.

Още по-притеснителното е, че държавите преразглеждат своите стратегии за използване на тези оръжия. Вече я няма неморалната, но логична стабилност на Студената война, когато две суперсили се сдържат една друга и света със заплахата за „взаимно гарантирано унищожение“.

Русия, например, вижда малките „тактически“ бойни глави като възможен начин да компенсира слабостите на другите свои военни звена. Възможно е конфликт, започнал като хибриден – в диапазона от дезинформационни кампании до войници в неотбелязани униформи, да ескалира до конвенционална война и оттам до ядрен удар, който да доведе до други в отговор и т.н. и т.н.

Още по темата

Също така съществуват спекулации, че Индия може да промени политиката си, приета през 1998 г., никога да не напада първа с ядрено оръжие. Това не са незначителни въпроси за държава, която има двама враждебни съседи, също въоръжени с ядрено оръжие – Пакистан и Китай. По-рано през седмицата Пекин и Делхи влязоха в сблъсък в пограничния район в Хималаите. А пък какво може да направи Северна Корея в криза, която тя самата провокира, можем само да гадаем.

Междувременно всички усилия за ограничаване на ядреното въоръжаване замряха.Споразумението между САЩ и Съветския съюз, което елиминира наземните ракети с среден и малък обсег, се провали още миналата година, след като Вашингтон обвини Москва в неспазване на договореното.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (19)

   1| 2    
1
 
4
 
19
khao до: Hahoto
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
по конкретен отговор нямаше как да дадеш... хахахаха!
5
 
1
 
18
преди 6 месеца
Ватьо, Ватьо това ли ти е мъката!? Напиши го на турски Ватьо и ще разбереш разликата. Макар, че се съмнявам, твърде си потънал в собствената ти реалност!
2
 
4
 
17
Dr. Vatnikov до: Hahoto
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Да, зацразлика от Расийка, където се намира най-голямата джамия в Европа и където има огромен процент радикални мюсюлмани, в САЩ религията е християнска.

И едно съвсем скромно въпросче:
В коя държава, която е приятел на Расия или в която Расия е "помагала" стандарта на живот се е повишил и наближил дори най-бедната държава от ЕС?

Конкретно, моля!
2
 
4
 
16
Hahoto до: korn
преди 6 месеца
Корни, твоите "християнски" приятели спасиха Ирак, Либия и Афганистан от ислямските им диктатори и донесоха мир благоденствие и лаврови клонки на обитателите им...
1
 
3
 
15
фиг.1 до: Императорът
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Рейтинг (или популярност) е едно, подкрепа е съвсем различно. И най-инфaнтилната звезда от телевизионно риалити може да има по-висок рейтинг от всички настоящи и бивши президенти. А що се отнася до Сирия, ситуацията е такава не заради руското превъзходство, а благодарение на страхливостта и малодушието на Тръмп, който се изтегли зарязвайки съюзниците си.

Още от Свят
Галъп: Половината световно население е склонно да се ваксинира срещу COVID-19