IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Telekom пусна 5G в пет града в Германия

До 2020 г. ще бъдат покрити общо 20 населени места в страната

14:31 | 05.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Телекомуникационната компания Deutsche Telekom обяви, че 5G мрежата ѝ е пусната в пет германски града. Моментът е избран специално, така че да има максимално внимание около откриването на събитието за потребителска електроника IFA в Берлин, предава Ройтерс.

Германският пазарен лидер плати 2,2 млрд. евро за 5G спектъра на скорошен търг, а регулаторът даде достъп до 3,6 GhZ честота за първите стъпки на новото поколение мрежи в страната.

Берлин, Мюнхен, Кьолн, Бон и Дармщат вече предлагат местни 5G широколентови услуги със скорост до 1 гигабит в секунда – достатъчно бързо за свалянето на филм на смартфон за няколко секунди.

Хамбург и Лайпциг ще са следващите – до края на годината. Предстои до 2020 г. общо 20 германски града да получат покритие, обяви Deutsche Telekom.

По думите на Валтер Голдениц, главен технологичен директор на оператора, той се насочва към местата, където търсенето на данни е най-голямо.

Конкурентът Vodafone също обяви пускането на 5G в Германия и предлага конкурентни цени спрямо тези на Deutsche Telekom.

IFA, най-голямото изложение за потребителска електроника в света, се провежда в момент, в който производители на смартфони и техните доставчици се надяват, че 5G ще подкрепи бизнеса им, след като беше отчетен спад на продажбите през тази година заради търговските проблеми между САЩ и Китай.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още