IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как стартъпът Binary почиства „умно“ ЖК Люлин

В началото на 2019 г. се очакват първите проекти по програмата за подкрепа на стартъпи в София, обяви кметът Йорданка Фандъкова

17:30 | 15.11.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

120 контейнера в „спалнята“ на българската столица – ЖК „Люлин“, са с монтирани датчици. С тяхна помощ на база на разработка на стартъпа Binary  е започнал пилотен проект за автоматизиране на контрола на сметосъбирането в района „Люлин“, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на четвъртото издание на Startup Europe Summit. След анализ на резултатите от този проект, идеята ще бъде разпространена и в други райони.

Градоначалникът посочи и няколко други примера с проекти на стартъп компании в София, които са привлечени в работата за града в областта на управлението на градската мобилност и социалната сфера. Така например с платформата „Гражданите“ се получават сигнали, както и по информиране за промени в маршрутите на градския транспорт, а безплатното мобилно приложение URBO помага за паркиране в синя и зелена зона, като прави това, без да е нужно пращането на SMS. Подобни примери са и възможността за покупка на билет за метрото чрез мобилен телефон, както и разработеният с финансовата подкрепата на общината софтуер за превод на аудио информация на езика на жестовете, други млади хора са започнали и проект в обратната посока.

В началото на следващата година се очаква да бъдат одобрени първите проекти по програма за подкрепа на стартиращите предприятия в София, обяви oще Фандъкова, цитирана от пресцентъра на общината.

Програмата представлява специализирана гаранционна схема на Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия заедно с пет големи финансиращи институции. Фандъкова каза, че вече има 20 подадени проекта, които се очаква да бъдат разгледани и в началото на следващата година да бъдат одобрени първите от тях.

В последните години София се утвърди като регионален център на информационни и комуникационни технологии с над 40 000 заети в IT сектора. Информационните технологии са сред най-бързо развиващите се индустрии като формират 5,7% от икономиката на града.

Междувременно София се нареди на второ място в класацията "Европейски градове и региони на бъдещето – 2018/2019 г." Столицата на България се присъедини към международната стартъп платформа SCALE, чиято цел е да подпомогне развитието на единна стартъп екосистема от свързани европейски градове. София е 11-ят град заедно с Амстердам, Антверпен, Брюксел, Хелзинки, Милано, Мюнхен, Париж, Порто, Рим и Вилнюс.

Европейският инвестиционен фонд е подписал 11 споразумения с финансови посредници, което ще задейства 1,2 милиарда евро като инвестиции и ще финансира около 7000 компании – главно малки и средни предприятия за България“, каза в своя реч комисар Мария Габриел.

По думите ѝ европейските регионални фондове също се използват, за да се помогне на бизнеса да има достъп до инвестиране, да се създадат правилните услуги за бизнес консултиране и да се подкрепят регионалните интелигентни специализации.

„Стартъпите могат също да разчитат на хъбовете за цифрови иновации. На тях отдавам специално значение, защото това са местата където компаниите – особено малките и средни предприятия, стартъпите и дружествата със средна капитализация, могат да получат помощ, за да подобрят своя бизнес, производствен процес, продуктите и услугите си и да приспособят своите бизнес модели към цифровата ера. Подкрепяме създаването и функционирането на хъбове за цифрови иновации чрез проекти по програма Хоризонт 2020. Досега повече от 500 предприятия са се възползвали от подкрепата на тези хъбове“, каза още Габриел.

По думите ѝ в края на 2018 г. ще бъде отворена нова покана за 8 милиона евро в рамките на програмата „Хоризонт 2020“ в подкрепа на хъбовете за цифрови иновации в региони, които досега не са достатъчно добре покрити. 

През тази година форумът Startup Europe Summit отделя  специално внимание на регионите Централна и Източна Европа и на Западните Балкани, които са силно представени на днешната Среща на високо равнище. Регионът според Мария Габриел има големи предимства, защото има талантливи хора с добри умения в областта на информационните и комуникационните технологии, динамична общност от стартиращи предприятия и бързо подобряващи се инфраструктура, свързаност и близост до големи пазари.

Тя припомни за мрежата от хъбове за стартиращи предприятия от Белград до Прищина. Техният брой в шестте страни от региона на Западните Балкани  е повече от 1200 и постоянно расте. Примери за успешни стартъпи са CarGo, Nordeus и Strawberry Energy. 

Мария Габриел обяви началото на мрежите StartupEurope за Централна и Източна Европа и за Западните Балкани. Членовете на тези партньорства от 14 страни ще поемат ангажимент да улеснят връзките между стартъпите в региона, да засилят образованието по предприемачество, за да създадат синергии, и да увеличат наличието на финансиране. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
това е някакво активно мероприятие на ГЕРБ . този дето се занимава с организацията в БГ на трошенето на европарите по темата - беше уникален тик.ве.ник . слушах му интервю сутринта по радиото в колата . типичен комсомолки деятел от младежката организация на ГЕРБ . говореше на скоропоговорка , частично му се разбираше мисълта , използваше цели заучени фрази и изречение и ги повтаряше през няколко поредни :) . езика му беше пълен с паразитни думи . използваше чуждици за тежест кога на място кога не :) , въпреки хубавите и точни български думи ... не го разбирам това - да се взимат от работещите хора с данъци пари и да се дават на други да се правят че работят нещо смислено и важно. и след годинка две да плеснат с ръце - ами те тия 50-100к дето взехме за еди-каквоси-приложение-нищо-неправещо свършиха и нищо не става . да ли няма още едни 50-100к за усвояване ?не е виновен който яде тиквеника , а който му го дава ! - българска народна поговорка .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
Е, в Киев почистват "неумно":Прокуратурата им повдигна обвинение за робовладелчество на 94 роби на някакво семейство. И робите били предимно ссигани....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още