IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Благоприятен данъчен режим ще насърчава даренията за ремонта на „Нотр Дам“

Щедростта ще бъде насърчена от френската данъчна система, даваща на дарителите в полза на културно-историческото наследство големи данъчни намаления

20:40 | 16.04.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Богати френски фамилии и големи компании обявиха, че ще направят дарения за финансиране на възстановителните дейности след пожара в парижката катедрала „Нотр Дам“. Тяхната щедрост е насърчена и от френската данъчна система, позволяваща на дарителите в полза на културно-историческото наследство да се възползват големи данъчни намаления, съобщава БТА.

Още снощи предприемачът Франсоа-Анри Пино, президент на луксозната марка Кering, обяви дарение от 100 милиона евро за реконструкцията на катедралата чрез инвестиционното си дружество Artemis.

Световният номер едно в света на лукса LVMH и неговият собственик Бернар Арно също ще направят дарение на обща стойност 200 милиона евро.

От своя страна петролната и газова компания Total обяви специално дарение от 100 милиона евро.

Към списъка се присъедини и семейството милиардери Бетанкур-Мейер, както и гигантът в козметичната индустрия L’Oreal, които обещаха общо 200 милиона евро за възстановяването на катедралата.

Семейство Бетанкур-Мейер и L’Oreal ще дарят 100 млн. евро, а останалите 100 млн. евро ще дари Фондация „Бетанкур-Шулер“, с „изключителната подкрепа“ на семейство Бетанкур-Мейер, заявиха днес от L’Oreal. Лилиан Бетанкур, дъщерята на основателя на L’Oreal Йожен Шулер, почина през 2017 г. на 94-годишна възраст. Нейната дъщеря, Франсоаз Бетанкур-Мейер, е смятана за най-богатата жена в света.

Тези суми се прибавят към даренията на асоциации, общностни организации и частни лица, като техните вносители ще имат право да се възползват от благоприятен данъчен режим, тъй като Франция е сред страните които най-много насърчават меценатството на компаниите.

По силата на закон от 2003 година, целящ да насърчава финансирането на културата, предприятията могат да приспаднат 60 процента от разходите си в полза на меценатство, с възможност за разсрочване на данъчното преимущество в разстояние на пет години в рамките на 25 процента от дарението.

Това данъчно намаление, прилагано в рамките на 5 промила (5/1000) от годишния оборот извън облагане с данъци, може да достигне дори 90 процента, когато става въпрос за закупуване на културни блага, смятани за „национални съкровища" или представляващи „голям интерес за националното културно-историческо наследство". Отстъпката в такива случаи е до 50 процента от дължимия данък.

Тази мярка означава, че в действителност компанията има принос само с 10 процента от дарението, а на теория не може да се прилага за реставрация на големи национални паметници, като обновяването на парижката катедрала „Нотр Дам".

От снощи обаче се надигнаха много призиви към правителството да се допусне възможно най-благоприятният данъчен режим.

Необходимо е държавата да обяви „Нотр Дам" за „национално богатство", така че даренията за възстановяването й да могат да ползват данъчни облекчения от 90 на сто, призова бившият министър на културата Жан-Жак Аягон, изтъквайки, че „френската република трябва да вземе извънредна мярка".

От своя страна сегашният министър на културата Франк Ристер увери пред радио France Inter, че правителството ще поеме своите отговорности.

В доклад на Сметната палата от миналата есен беше отправен призив за "по-добро управление" на меценатството на компаниите поради прекалено високата му цена за държавните финанси. Според експертите на палатата този вид спонсорство се е увеличило десетократно за 15 години до близо 900 милиона евро годишно, посочва още БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
serafima
преди 4 години
Пунта Мара....казано на преводачески език. Бъдете спокойни . БАЦЕ им обещА да изпрати във Франция негови колеги и по възстановяването на иконите - в това сме били много добри. Той мисли за всичко, нЕмайте грижа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още