IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очила с аромат на кафе

Основното предимство на очилата от кафена утайка и ленени влакна, споени с растително олио, е че когато бъдат изхвърлени, те се превръщат в тор след 10 години

11:59 | 29.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Украинската иновативна марка очила Ochis кара клиентите си буквално да помиришат кафето, като прави слънчеви очила от утайка на кафе, предаде Ройтерс.

Подтикван от амбицията да създаде щадящи околната среда слънчеви очила, главният изпълнителен директор на компанията Ochis Cofee Максим Хавриленко е експериментирал с различни билки като мента, магданоз и кардамонт преди да открие правилния естествен материал - утайката от кафе.

"Зелената" индустрия вече използва остатъците от кафе, за да произвежда мебели, чаши, мастило и биогориво, но Хавриленко е пионер в използването им за слънчеви очила, които миришат на току-що сварено кафе.

Първо, кафето е черно - класически цвят за слънчеви очила, който отива на всичко. Второ, има много утайка от кафе по света. Има милиони тонове утайка от кафе, коментира пред Ройтерс Хавриленко.

Хавриленко, който произхожда от семейство на оптици и има 15-годишен опит в индустрията за очила, е изхвърлил 300 образци преди за създаде това, което той нарича перфектните слънчеви очила - Ochis Cofee на стойност 78-89 долара.

Основното предимство на очилата от кафена утайка и ленени влакна, споени с растително олио, е че когато бъдат изхвърлени, те се превръщат в тор след 10 години.

При първото набиране на средства чрез платформата за краудфандинг Kickstarter Ochis Cofee набра 13 хил. долара, изпреварвайки целта си от 10 хил. долара, като привлича клиенти от САЩ, Западна Европа, Япония и Австралия. Хавриленко казва, че само 10% от клиентите са от Украйна.

Нашата супер цел е да насърчим поне в Украйна, а и в целия свят, първо - идеята за производство на чисти продукти и второ - правилното изхвърляне на отпадъците, твърди той.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още