IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За четвърта година Банкок е най-предпочитана дестинация, следват Париж и Лондон

За десет години броят на международните пътувания е нараснал със 76%, показва проучването Global Destination City Index (GDCI) на Mastercard

16:28 | 10.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Банкок продължава да води годишната класация на Mastercard за най-предпочитана дестинация за четвърта поредна година. Лондон отстъпва второто място на Париж, нареждайки се на трето място по брой пренощували туристи. Следващи в класацията са Дубай, Сингапур, Куала Лумпур, Ню Йорк, Истанбул, Токио и Анталия.

Това показва проучването Global Destination City Index, което класира градовете с най-голяма посещаемост и отчетени приходи. От него се вижда, че продължава възходът на международните пътувания, както и растежът на Азиатско-тихоокеанския регион.

Цялостната картина от доклада показва, че във всичките десет големи градове са се настанили повече чуждестранни туристи в сравнение с предходната 2017 година. Единствено изключение прави столицата на Великобритания – Лондон, която отчита 4% спад в броя пренощували посетители.

За десет години се наблюдава нарастващо желание на хората да пътуват по света – от 2009 година броят на международните пътувания се е увеличил със 76%, отчита индексът за градове на Mastercard.

„В днешния взаимосвързан свят, пътуванията са се превърнали в основен фактор, определящ начина по който работим и живеем. За нас е важно да следим положителното въздействие на туризма в различните точки на света, а също и какви предизвикателства предлага. По този начин успяваме да гарантираме, че градовете получават нужната информация и решения необходими, за да продължат успешното си развитие“, посочи Ваня Манова, регионален мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Косово и Албания.

Приходи от туризъм

При сравнение на отчетените приходи от чуждестранни туристи класацията изглежда различно от туристическите посещения. Търговският и финансов център на ОАЕ - Дубай води с убедителна преднина със сумата от 30,82 млрд. долара (или средно похарчени 553 долара от турист на ден). На второ място отново е град от Близкия изток – Мека с похарчените от туристи там 20,09 млрд. долара. Банкок е на трето място по този критерий отчитайки 20,03 млрд. долара приходи. Следват Сингапур, Лондон, Ню Йорк, Париж, Токио, Палма де Майорка и Пукет.

Пътуванията се увеличават

С Global Destinations Cities Index се определят и основните тенденции през последното десетилетие – постоянен и стабилен растеж; устойчиви водещи позиции на големите градове – Банкок, Париж и Лондон, които са в топ 3 от 2010 г, както и възход на Азиатско-тихоокеанските международни туристи – градовете в Азиатско-тихоокеанския регион са наблюдавали най-голямо увеличение на международните пътници от 2009 насам, отбелязвайки 9,4% ръст.

От Mastercard поясняват, че индексът Global Destinations Cities класира 200 града въз основа на собствени анализи и проучвания на трети страни по отношение на техния общ брой международни посещения с нощувка, заедно с трансграничните разходи на същите посетители в градовете през 2018 г. Използват се публични данни, за да се извлече информация относно броя международни пристигания на туристи за минимум една нощ, както и сумата от изхарчените от тях пари във всеки един от 200-те града.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още