IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите - най-големият риск пред фондовете за инвестиции в имоти в Европа

Все повече инвеститори очакват забавяне на представянето на пазара заради твърде надценените първокласни активи

09:18 | 05.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Ако не сте сигурни в какви точно инструменти да инвестирате в Европа, погледнете определението за Sociedad Anónima Cotizada de Inversión en el Mercado Inmobiliario, а след това проучете вложенията на четвъртия най-богат човек в света, пише FT.

Т.нар. Socimi – т.е. фондовете за инвестиции в имоти в Испания, съществуват от 2012 г. Заради данъчните преференции, които имат, от средата на 2014 г., когато първите фондове започнаха да се търгуват на борсата, възвръщаемостта достигна и 50%.

По същото време мексиканският милиардер Карлос Слим, четвъртият най-богат човек в света според класацията на Bloomberg, започна да навлиза сериозно на пазара на имоти в Испания. Той придоби дял в базираната в Барселона Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) чрез финансовата си компания Inversora Carso.

И в Барселона, и в Мадрид строителният сектор се възстановява с бързи темпове. Трудният достъп до свободна земя принуди някои компании – например La Casa por el Tejado, да изгражда апартаменти и по покривите на съществуващи сгради. Компанията е идентифицирала повече от 4 хил. подходящи сгради за такива „надстройки“.

Макар че всичко това не е точно пазарен индикатор, историите са показателни за икономическото възстановяване на Испания през последните две години, посочва изданието.

Според консултантската компания PwC Мадрид е петият най-атрактивен пазар на имоти в Европа за 12-те месеца до края на октомври 2016 г.. Наскоро Allianz Real Estate навлезе на пазара на офис площи в Испания, а Patron Capital придоби три търговски центъра като част от инвестиция на стойност 500 млн. евро в страната.

Ситуацията е подобна, макар и не точно толкова впечатляваща, в цяла континентална Европа. Фондовете за инвестиции в имоти се представят силно. Паневропейският индекс за сектора на имотите MSCI отчита годишна възвръщаемост от 10,7% през последните три години.

В резултат през миналата година инвестициите в отворените фондове за имоти – алтернативата на публичните фондове за имоти, достигат 6,4 млрд. евро, два пъти повече спрямо периода отпреди четири години. През първите два месеца на 2017 г. инвестициите в отворени фондове за имоти достигат 1,4 млрд. евро, според данни на Morningstar.

Сред инвеститорите са и водещи компании, които действат от името на техни клиенти. UBS Wealth Management например наскоро коментира, че доста хора се фокусират върху дохода и в Европа, където лихвите по облигациите са ниски, имотите изглеждат изключително атрактивни що се отнася до доходност.

Lloyds Private Bank например предпочита овърнайт позициите в имотни активи заради широкото възстановяване на вътрешното търсене. Lloyds наскоро увеличи вложенията си в глобалния сектор на имотите с 50 базисни точки до 3%.

Други инвеститори предпочитат по-рисковите инвестиции в Испания – извън Мадрид и Барселона, заради по-високата доходност. Любима дестинация е и Германия, където 20-годишният тренд за спад на цените на имотите се обърна на фона на ниските лихви и ръста на доходите.

Франция също изглежда в добра форма на инвеститорите, като шопинг центровете в страната предлагат по-добро финансово представяне. Дори и британските имотни акции се очаква да обърнат негативното си представяне до края на тази година, стига разбира се да има повече яснота за бизнеса, който оперира в страната, заради Brexit.

Под булото на позитивната картина обаче се крият сериозни рискове пред сектора на имотите в Европа. Някои анализатори смятат, че те не са политически, а основният проблем според тях са оценките на активите и лихвите.

Според друг доклад на PwC повече от три четвърти от инвеститорите в имоти в Европа очакват да става все по-трудно да се постигат подобни резултати за доходност и възвръщаемост оттук насетне заради ескалиращите опасения, че първокласните активи са твърде надценени.

В Испания например се изсипа доста кеш, а инвестиционната дисциплина не може да се каже, че е добра. Опасения предизвиква и бързият спад на доходността от инвестициите в жилища в Германия.

Основната опасност обаче идва по линия на лихвите. Секторът реагира негативно при увеличение на лихвите по облигациите, а те се очаква да растат. Ако това се случи твърде бързо, някои портфолио мениджъри изобщо няма да бъдат щастливи, заключава изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още