IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предложение, на което не може да се устои - 560 евро на месец, без да работиш

Двете цели на финландския експеримент с безусловния базов доход

16:40 | 13.10.17 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

По 560 евро месечно в продължение на две години ще получава Мира Яскари. Може да работи, но не е длъжна. 34-годишната млада жена с боядисани в розово коси е сред онези 2000 финландци, които участват в експеримента за безусловния всеобщ доход, пише в свой материал Deutsche Welle.  

За участие бяха избрани само безработни. Мира Яскари днес получава парите и освен това разнася вестници в Турку. Този град наскоро беше разтърсен от терористичен атентат: един ислямист нападна с нож хора на пазарния площад и уби две жени. 

На местопрестъплението беше засадено дърво, минувачите продължават да полагат цветя, още горят и свещички. Уговорили сме се с Мира в отсрещното кафене, но тя не се явява, пише авторът. Знаем, че страда от депресии – тъкмо поради това многократно е губила работата си. По-късно се чуваме по телефона.

„Получавам пристъпи на паника. Идват внезапно и по най-различно време. Принуждават ме да отида на лекар и да взема болнични. Последният ми работодател не беше особено доволен, че отсъствам по болест. И след последното отсъствие веднага ме уволни."

За Мира Яскари безусловният доход е огромна подкрепа. Сега тя получава по 560 евро месечно, а когато не я мъчи депресията - яхва колелото и разнася вестници, което ѝ носи допълнителни средства. 

По принцип експериментът преследва две цели. Първата е, така да се каже, „идеологическа": да се провери предположението, че човек работи, само ако е принуден поради финансови причини. В случая с безусловния доход хората могат и да работят – и пак ще си получават по 560 евро, а другият им доход ще се облага с данъци. Втората цел е да бъдат отменени всевъзможните видове социални помощи.

На пазара в Турку честват 100-годишнината от основаването на държавата. Рок-музика и информационни щандове на различните партии. Юрки Аланд от дяснонационалистическата партия на „Истинските финландци" приветства експеримента. Както и повечето хора в страната.

„Резултатите са от огромно значение, защото ще отговорят на въпроса за икономическата целесъобразност: дали безусловният доход снижава мотивацията да се търси работа, особено сред младите хора."

Доскоро Финландия се гордееше с фирмата за мобилни телефони Nokia и с победите си в образователните класации „PISA". Но успехите на учениците в „PISA" вече са минало, а и звездата на Nokia отдавна избледня. Експериментът с безусловния доход сега отново нарежда Финландия сред иновативните нации, казва Мика Рюсюнен от Тампере, който също получава такъв доход.

„Много съм горд, че участвам в този експеримент, който е уникален в човешката история. Може да не е перфектно, но след 100 години ще казват: Финландия първа го изпробва."

Самият Мика всъщност няма нужда от безусловния доход. Професионалният хлебар преминал курс за преквалификация, придобил професия като IT-специалист и постъпил на работа – малко преди да попадне в експерименталната програма, за която кандидатствал още като безработен.

„Някои мислят, че експериментът е сбъркан, понеже се раздават пари без нищо извършено насреща. Други пък казват, че точно от това имат нужда - от такава подкрепа, която им помага да се измъкнат от затруднено си положение".

Дали хората ще бъдат склонни хем да получават безусловен доход, хем да работят и да плащат данъци – това засега не може да се каже. Финландският експеримент още продължава. Едва ли обаче ще бъде възможно всичките 5,5 милиона финландци да получават такъв доход, защото това би довело до разходи от 11 милиарда евро годишно, смята икономистът Вейко Пулка, един от организаторите на експеримента. Според него, за една държава с годишен бюджет от 55 милиарда евро това ще бъде непосилна тежест.

Дискусията във Финландия се води прагматично. Критиците на експеримента настояват да се увеличи продължителността на проекта, която в момента е две години, а също така в него да участват не само безработни, но и студенти, хора с ниски доходи и начинаещи предприемачи.

Перти Хонканен от Агенцията за социално осигуряване смята, че с края на експеримента ще отмре цялата идея за безусловен всеобщ доход. Просто на държавата ще ѝ излезе прекалено скъпо да промени из основи цялата си данъчна и социална система.

„Повечето партии не са готови за едно толкова радикално решение", казва той. 

Финландия не е сама в опита си да намери решение. На референдум по-рано през миналата година швейцарската общественост категорично отхвърли подобна универсална политика на доходите, при която се предлагаше месечното изплащане от 2500 швейцарски франка (2300 евро).

Въпреки това подобни идеи има в редица други страни, като Холандия, Кения и Индия.

В канадската провинция Онтарио също за 2017 г. се планира пилотна програма за универсален основен доход. Този експеримент се основава на проектодокумент за бюджета, написан от бившия консервативен сенатор Хю Сийгъл, който подчертава необходимостта да се "генерира доказателствена база за разработване на политики без пристрастие или предварително определен извод“.

Темата за въвеждането на безусловен базов доход е широко дискутирана и в БългарияСпоред повечето критици, сред които и икономистът Стоян Панчев, подобен вид подпомагане изкривява стимулите за работа – големи групи от населението ще бъдат насърчавани да не работят, а да чакат управляващите да се грижат за тях. 

Трябва да се отчете и цената на това преразпределение. Въвеждането на ББД, или на минимална работна заплата от например 800 лв., ще доведе до затварянето на всички малки хотели и магазини, което означава огромна безработица. Бизнесът освен това ще си изнесе производството – в ЕС или извън него, смята Божидар Данев от БСК

Безусловният базов доход ще гарантира регрес, заяви през 2016 г. и бившият социален министър Христина Христова в предаването Денят ON AIR по телевизия Bulgaria ON AIR. “Дават се доводи, че този метод ще донесе социална справедливост. Идеята е, че има достатъчно средства, за да се раздадат поравно на обществото, да не изпадат хората в лишения и да се развият обществените услуги, защото гражданите ще са платежоспособни и ще употребяват всякакви услуги с парите си", обяснява Христова същината на идеята.

Сред застъпниците на идеята е Тони Баждаров, предприемач с 22-годишен опит в търговията. "ББД от една страна е спасителен пояс за всички хора. Ако човек не работи по една или друга причина – намира се в детска възраст или пък е пенсионер, той получава доход,  който му осигурява достоен живот. Но тъй като всички хора са равни, този доход се полага на цялото население, в това число и на работещите. От друга страна ББД е един пазар за стоките и услугите, които са включени в базовия пакет", каза той в интервю за Investor.bg.

Какво е Вашето мнение за въвеждането на ББД? Пращайте мненията си на info@investor.bg. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 6 години
Бъркаш ме с майка си. Тя горката така те изгледа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Нощем ли ги иСкарваш...? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 6 години
През лятото тези пари ги изкарвам за 2-3 дни. Нямаме право да съдим за хората по себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 1
male4ko
преди 6 години
560евро във Финландия = 300лв. в България (по покупателна способност) Е хайде живей с тези пари цял месец : ) А ако трябва и квартира да се плаща... а за деца и семейство да не говорим... подигравка отвсякъде...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
bgMan
преди 6 години
Че кой пък освен ромите няма да се изсмее на подобна подигравка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 6 години
Извинявай, да не си Гриша Ганчев или Кирил Домусчиев? Даваш ли си сметка колко малко работещи получават 4-5 хиляди евро след данъци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 3
KPetkov
преди 6 години
Не само ще устоя, ами направо ще го подмина без да се замислям. Предполагам стойността е изчислена колкото да не умреш от глад и ако живееш с родителите си.Наем извън центъра на град във Финландия - 560 евро. Виж вече на 4-5 хил евро бих се замислил :) За човек с деца пък е направо абсурд да разчитат на тези доходи, ако ще да е с десет деца.https://***.numbeo.com/cost-of-living/country_result.jsp?country=Finland
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
mathematician
преди 6 години
Ще е интересно да го реализират в Кения, тъкмо ще почерпим богат опит. Както се казва "а дано, ама надали"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 6 години
За асиганите съм съгласен, но ако се приложи и за българите също ще има много желаещи. Може да се стигне даже и до етнически конфликт, кой да заеме бройките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
bertram
преди 6 години
може ли да го приложат и за нашите *** . да изнесем няколко стотин хиляди към финландия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още