IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Saxo Bank: Ерата на кредитната експанзия приключва

Инвестиционната банка не изключва връщането към световна рецесия

18:04 | 06.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Ерата на кредитната експанзия приключва, така че инвеститорите не трябва да изключват възможността за връщане към рецесия.

За това предупреждават анализаторите на инвестиционната банк Saxo Bank в прогнозата си за търговията на световните пазари през третото тримесечие на 2017 г.

Според експертите след десетгодишен експеримент с паричната икономика светът се готви да намали мащаба на кредитните стимули.

Централните банки от целия свят, включително и Федералният резерв на Америка, търсят изход от своите количествени програми за облекчение и започват да говорят за свиване на кредитните стимули, докато кредитният ръст е отрицателен.

Кредитната експанзия беше основна предпоставка за паричната и икономическата политика от 2008 г., сега навлизаме в третото тримесечие на 2017 г., когато затягането на паричната политика, спадът на "кредитния импулс" в САЩ и Китай и липсата на нови реформи или данъчни облекчения могат да доведат до съществен икономически спад до края на тази година, посочва банката.

Експериментът на паричната политика е към своя край, но не точно

"Докато ние оценяваме възможностите от световна икономическа рецесия на 60%, заслужава си да се отбележи, че от 20-те години на XX век разходите за рецесия на инвеститорите са били средно около 33%. Ако единствено кредитът е използван за стимулиране на глобалната икономика през последните десет години, инвеститорите трябва да обърнат внимание на всякакви промени в цената на парите (увеличаване), кредитния импулс (намаляване) и цената на енергията (намаляване), за да разберат по кой път е поела световната икономика", коментира Стийн Якобсен, главен икономист и CIO на Saxo Bank.

"С увеличаване на риска от рецесия очакваме цикъла на повишаване на лихвения процент да приключи, а инфлацията да бъде по-ниска, което ще доведе до свръхвъзвръщаемост на фиксираните доходи и златото на фона на възможен спад на фондовия пазар", допълва той.

Европа: Дотук добре

Ниският политически риск и доброто представяне на икономиката в еврозоната образува доверие, което води до повишаване на притока на капитал. Завръщането на инвеститорите към европейските активи също се обяснява със страха от изменения на американския пазар. Възраждането на капиталовите разходи обаче все още не е реалност, тъй като компаниите чакат допълнителни указания за посоката на световната икономика, показва анализът на Saxo Bank.

Кристофър Дембик, ръководител „Макроанализи“, е на мнение, че въпреки преобладаващия оптимизъм в еврозоната пазарите не вярват, че централните банки могат да достигнат до целите си по отношение на инфлацията и темповете на ръст на заплатите.

Последна актуализация: 06:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още