IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Saxo Bank: Ерата на кредитната експанзия приключва

Инвестиционната банка не изключва връщането към световна рецесия

18:04 | 06.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

“Впоследствие Европейската централна банка вероятно ще има проблеми да отправи съобщението си за извеждане от експлоатация на кредитните стимули през септември, което е допълнително доказателство, че икономическата активност в еврозоната остава крехка. За инвеститорите истинският въпрос е колко дълго ще може еврозоната да устои на забавянето на световния кредитен импулс и дали ще може да превърне настоящия оптимизъм в растеж, което ще й помогне да предотврати негативните последствия от края на американския бизнес цикъл“, посочва Дембик.   

Акциите не са защитени от спад

От анализа на Saxo Bank  се разбира, че вече има първи признаци на забавяне на световните акции, свързани със спада на световния кредитен импулс, който започна в Китай, но също така засегна и САЩ. Пазарът не вярва на прогнозите на Федералния резерв за повишаване на лихвения процент, а забавянето на траекторията на лихвените проценти ще продължи да бъде положителен фактор за секторите, които използват максималния размер на кредитите. Оценките на енергийните запаси все още се отразяват на прекомерно високите очаквания за възстановяване на цените на петрола.

Технологичният сектор остава един от малкото, които отчитат ръст в сегашната макроикономическа среда, но цените на акциите започват да изглеждат неоправдано завишени и мултипликаторите, които показват съотношението между пазарната цена и печалбата, е вероятно да спрат растеж в бъдеще, смятат в Saxo Bank.

„Ако е вярно, че ще наблюдаваме спад през третото тримесечие, тогава здравеопазването, потребителските услуги и комуналните услуги ще бъдат най-добре представящите се сектори за последното тримесечие", прогнозира Питър Гарнри, ръководител „Стратегии при ценните книжа“ в банката.

"Освен това, бавните обороти в Китай ще повлекат със себе си и акциите на развиващите се пазари. По подобен начин очакваме забавяне в САЩ и Индия, където кредитният импулс е отрицателен, докато в Европа, където кредитният импулс остава положителен, очакваме акциите да задържат приток на капитал. И накрая, ще купим японски акции на фона на подобрени макроикономически данни и атрактивни оценъчни стойности", допълва той.

Форекс пазар – теория на златната среда

Големият риск на третото тримесецие за валутните пазари е покачването на волатилността. В момента пазарът се радва на перфектната комбинация от бавна инфлация и слаб долар, но скоро всичко ще се промени, тъй като централните банки се отказват от своите супер благоприятни политики, убедени са в Saxo Bank.

Джон Харди, ръководител „Форекс стратегии“ в компанията, е на мнение, че „неспособността на Тръмп да промени нещо на политическата сцена,  както и неуспешният му сблъсък с Вашингтон принуждават пазара да се откаже напълно от т.нар „тръмпотрейдинг“.

Той твърди, че доларът все още е скъп и ще бъде под натиск, особено ако през третото тримесечие започне да набира популярност темата за образуването на идеални икономически условия.

„От друга страна, ръстът на волатилността на пазара на активи ще поддържа долара, който традиционно се счита за валутно убежище. Твърде благородната политика на Европейската централна банка осигурява на Европа достатъчно мощен стимул за растеж през третото тримесечие, въпреки че проблемите на световно ниво в крайна сметка ще стигнат и до самото сърце на Европейския съюз, и по-специално това се отнася за Германия, тъй като държавите, които изнасят, винаги са най-уязвими при охлаждането на глобалната икономика", убеден е Харди.

Той изчислява, че поскъпването на еврото може да спре, когато волатилността на пазара започне да расте. Все още EUR/USD може да се справи със сериозния тест от 1,1500+, който се заформи през 2015-2016 г.

Липса на кредитен импулс в Китай

Последна актуализация: 06:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още