IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Европа на регионите"? Това би било пълен хаос за ЕС

За каталунците това може и да е изход, но за ЕС – съвсем не, коментира за Deutsche Welle Бернд Ригерт

08:38 | 13.10.17 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Каталуния не е единственият регион в Европа, който се стреми към повече независимост. Шотландия, Южен Тирол, Фландрия, а може би и Бавария имат подобни помисли. Някои от регионите не се стремят към собствена държава, а само към по-голяма автономия, други - като Шотландия и Каталуния - искат да станат независими национални държави.

Брюксел се отнася със смесени чувства към тези центробежни сили, защото те поставят под въпрос установения ред сред съществуващите сега национални държави. А задължението да се защитава целостта на националните държави, които са членки на ЕС, е записано в Европейските договори. 

От гледна точка на ЕС проблем няма само тогава, когато една национална държава сама и по демократичен начин промени своето собствено устройство. Такъв беше случаят например с присъединяването на бившата ГДР към ФРГ през 1990 година или разделянето на Чехословакия на две независими държави през 1992 година.

Само че Чехия и Словакия доста по-късно влязоха в ЕС. Евентуалното откъсване на шотландците от Великобритания, макар и да е нежелателно от гледна точка на ЕС, не би представлявало правен проблем - тъй като Великобритания предварително беше дала съгласието си за провеждането на шотландския референдум. По друг начин стоят нещата в Каталуния, където испанската държава отказва на каталунците правото да провеждат референдум за независимост, коментира за Deutsche Welle Бернд Ригерт.

Помним, че Косово се отдели от Сърбия, но и до ден-днешен не е признато като държава от всички членки на ЕС. Помним и разпадането на бившите многонационални държави Югославия и СССР: части от тях днес са членове на ЕС. От днешна гледна точка изглежда изключено някоя от държавите в ЕС да признае евентуалната бъдеща независимост на Каталуния. В това отношение каталунското правителство няма какво да се заблуждава.

Но как биха могли да се избегнат бъдещи конфликти между регионите и стоящите над тях национални държави? И има ли някакъв общ европейски отговор? Та нали има вече наченки на предлаганата от мнозина "Европа на регионите"? Тъкмо през тази седмица в Брюксел заседава и "Комитетът на регионите", в който участват 350 представители на регионите от всички 28 страни-членки на ЕС. Той обаче има само консултативни функции.

Законодателната власт в ЕС си поделят националните държави в Европейския съвет и пряко избираният Европейски парламент. Предложението да се обезвластят националните държави и да се увеличат правата на региони като Каталуния, Каринтия или Шлезвиг-Холщайн и да се превърнат те в същинските носители на европейската идентичност притежава известен чар, но едва ли е изпълнима на практика.

Твърде трудно би било да се федерализират исторически създалите се национални държави. Та нали има не само регионален патриотизъм, а и национална идентичност, която не може да бъде пренебрегната с лека ръка.

А и отцепниците в Каталуния не искат да са просто някакъв регион в Европа. Те искат да са пълноценна държава, тъй като вярват, че каталунците представляват отделна нация. Ясно е, че има разнобой между различни понятия и представи: какво е нацията, какво е регионът, какво е конфедерацията.

Днес в Брюксел са представени 28 държави, чиито 750 евродепутати трябва да взимат съвместни решения. Ако в бъдеще националните държави са представени там със всичките си региони и области, на срещите на върха на ЕС ще преговарят не 28 държави, а стотици и дори хиляди европейски региони. Подобна Европа би се превърнала в напълно неуправляем механизъм.

Раздробяването на отделни региони не може да реши политическия проблем както си го представят в Каталуния. На онези самообявили се нации, които по подобие на част от каталунците, се смятат за "потиснати", навярно трябва да им се поясни, че многодържавието и разпокъсаността в наше време не могат да донесат истински прогрес.

Каталунците по-скоро би трябвало да се опитат да променят Испания, а шотландците - Великобритания. Европа в случая е грешният адрес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 1
Sakamano
преди 6 години
Федерализацията е логичната следваща стъпка в развитието на Европа и тя не е толкова далече във времето. Явно каталунските политици си правят сметка, че когато дойде момента за окончателното обединение, те като независима държава ще могат да отхапят по-голямо парче от общата баница. ЕС обаче бързо им отряза тези мераци и ясно даде да се разбере, че отцепниците ще бъдат изхвърлени от съюза. Затова сега дават заден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 6 години
Моите уважения, но движението за отцепване на Тексас е силно, колкото това за отделяне на пиринска Македония от България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 6 години
Поне аз не съм чел някой в Германия да се опасява от отцепване на Бавария. Всички пишеха как Шотландия желае независимост, а референдума показа по-различна картина. Народът предпочете 50 милиарда лири субсидия от Лондон(толкова е годишната дотация) пред собствена държава. Бавария със сигурност не е реципиент на средства, но хората са наясно че няма икономическа логика за отделянето им. А между другото интересно ми е дали Чечня би пожелала независимост от Русия сега. Те са на хранилка 85% от федералния бюджет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
george353
преди 6 години
И в САЩ баланса е дост изкуствен. В Тексас се правят опити за отцепване от 150-160 години насам. Едно от най-силните обществени течения е това за независим Тексас. А и не само в Тексас. Нещата се поразклатиха политически след изборите и Калифорния веднага издигна лозунги за отцепване.Каталунците 300г не са станали испанци та тепърва, и с времето нещата ще стават по-сложни. Както руснаците в Крим не станаха украинци и при първите етнически сътресения отидоха там където винаги им е било мястото.Географията ще се променя, къде мирно къде със сила. С увеличаването на глобалната мизерия, културно-етническите съюзи ще вземат превес над изкуствено създадените такива. Различни народи които живеят под шапката на изкуствено създадени държави вече търсят своята идентичност извън границите на тези държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
ratten
преди 6 години
виж границите на отделните щати и ще разбереш как са ги определили с молива и линийката на карта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
ratten
преди 6 години
точно от това се опасяват дойчовците, следващите с референдум да не са баварците. затова и мисля, че няма да позволят на каталунците да се отцепят или ако все пак стане, ще се постараят да са лош пример за подражание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
dr.5rov
преди 6 години
Логична позиция, особенно за човек от държава съставена от "провинции" и която до скоро беше федерация. Вярно е, че ако се тръгне към раздробяване на големите държави ще настъпи бъркотия, ако това се случи в момента. От друга страна вярно е, че ако в едно обединение има няколко големи играчи и много малки, неминуемо настъпва момент в който по-малките стават сателити на по-големите, а големите неизбежно започват да играят един срещу друг за надмощие. Такова е естеството на нещата. Давал съм го примера със САЩ, където има някакъв баланс между отделните щати. Не знам там как са определяли границите на отделните щати (би било интересно да се знае), но са уцелили правилните пропорции.Всъщност обективно погледнато основната пречка за федерализацията на ЕС е точно наличието на национални държави. С изваждането на съвета на регионите на бял свят дали не наблюдаваме началото на един нов подход за федерализация на ЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
V.At.
преди 6 години
Нещо не ми се вярва на тезите, изложени в статията. Бавария е почти насилствено, с ловки ходове и вероятно убийство на краля е присъединена към Германия, доминирана от Прусия и пруския крал преди малко повече от век. Така, че за какви исторически създали се нации говорим. И понеже е статията от Deutsche Welle един по-конкретен въпрос: Против "Европа на регионите" и за "Етническото многообразие" - няма ли да се сблъскат тези тенденции и то именно в Германия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още