IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P: Китай е предприел съвсем малки стъпки за свиване на задлъжнялостта

Пекин се опитва да ограничи излишното кредитиране, като същевременно поддържа икономическата експанзия, разчитаща много на ръста на кредитирането

11:22 | 17.10.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китай е предприел съвсем малки стъпки, за да понижи задлъжнялостта на фона на забавено банково кредитиране. Прогресът обаче не е балансиран, защото домакинствата и властите взимат все повече заеми, смятат от рейтинговата агенция S&P Global Ratings, цитирани от Bloomberg.

„Властите в Китай приемат смесени политики, за да понижат зависимостта на страната от кредитирането, без да предизвикат сътресения“, пише в бележката на анализаторите от S&P. Миналия месец агенцията понижи рейтинга на Китай за пръв път от 1999 г. Тогава експертите заявиха, че не вярват, че се полагат достатъчно усилия за овладяване на ръста на кредитирането.

„Следващият голям тест ще е дали компаниите могат да удържат по-високите разходи за финансиране, когато финансовите условия се затягат. По-малките и по-слабо капитализирани банки може да усетят свиването на ликвидността и натиска над капитала им, което може да доведе до стрес. Може да се увеличат рисковете пред финансирането на местните власти“, пише още в бележката на S&P.

Китай се опитва да ограничи излишното кредитиране, като същевременно поддържа икономическата експанзия, разчитаща много на ръста на кредитирането. Затова редица анализатори очакват правителството да обяви още мерки за свиване на задлъжнялостта. Управителят на Китайската народна банка Джоу Сяочуан изрази неотдавна опасения за високото ниво на дълга и призова за понижаването му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 7
khao
преди 6 години
хахахахахаха, явно още мислите опорките, по минусите си личи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 8
khao
преди 6 години
руслямиските убитаци, ще не плачат под тая статия за дългове ... криза, сриване на гнилия комунизъм ? :):) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още