IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вл. Горанов: БВП на България през 2017 г. ще достигне 100 млрд. лева

Страната "бере плодовете на добрия икономически цикъл" в Европа, но ръстът идва и от политиките на правителството, смята финансовият министър

21:35 | 13.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България "бере плодовете на добрия икономически цикъл" в Европа, но ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, който е четвърти в ЕС през 2016 година, се дължи и на политиките на правителството. Това коментира финансовият министър Владислав Горанов пред БНТ.

Той посочи, че управляващата партия е върнала чувството за стабилност и допълни: "Имаме перспектива". 

През 2016 година българската икономика отбеляза ръст от 3,9 на сто. Прогнозата на Международния валутен фонд (МВФ) е през 2017 година икономическият растеж на страната да достигне до 3,6 на сто, а през 2018 година да има забавяне на икономиката до 3,2 на сто. 

Владислав Горанов прогнозира, че през 2017 година БВП на България ще бъде 100 млрд. лева, което е било "немислимо ниво" през 1997 година. За тези години в номинално изражение БВП на България е нараснал пет пъти, изчисли още финансовият министър.

През следващата година образованието ще бъде един от приоритетите на правителството, стана ясно още от думите на Горанов. "Осъзнахме, че талантите напускат България и на територията оставаме по-посредствените от нас", обясни той.

Финансовият министър направи и коментар относно скандалите около управляващата партия. Според него обвиненията за назначения идват от опозицията, която няма други аргументи срещу ГЕРБ.

"ГЕРБ управлява толкова дълго, че може всичко да се припише на наш адрес", смята Владислав Горанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още