IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обмисля се нова методика за финансиране на болниците от 2016 г.

Предлага се на база приходи и разходи на всяка болница поотделно да се изчислява средната стойност на лечението на всеки пациент в нея

18:20 | 01.12.15 г.
Обмисля се нова методика за финансиране на болниците от 2016 г.

Нова методика ще изчислява коя болница колко средства ще получава. Тя е по предложение на Лекарския съюз и Здравната каса. Парите ще следват качеството на здравеопазване, съобщава телевизия Bulgaria ON AIR.

Сега всяка областна, голяма държавна университетска или частна болница може да осигури денонощно и широкопрофилно лечение на пациенти. Заплащането за него по клиничните пътеки от Здравната каса обаче е незначително по-голямо отколкото за други малки лечебни заведения, които предлагат по-малък спектър от лечение, ориентирано към високодоходни, но нискоразходни клинични пътеки.

Така, въпреки различната стойност на клиничните пътеки, броят на пациентите и спешността на случаите в тези болници, средно разхода за лечение на пациент, който Касата заплаща, остава еднакъв.

"Различните видове болници не могат да търпят този вид финансиране. Средната стойност, която получават като стойност на клиничните пътеки, не отчитат характеристиките, спешността, апаратурата, количеството пациенти, количеството тежки пациенти, които те приемат. Облагодетелства едни и кара грубо казано да гълтат вода големите структуроопределящи болници", коментира здравния министър Петър Москов.

Затова здравното министерство предлага на база приходи и разходи на всяка болницата в страната поотделно да се изчислява средната стойност на лечението на всеки пациент в нея. Стойността на клиничните пътеки обаче няма да се променя. Така натоварените болници с голям брой пациенти, тези за комплексно лечение и по-голям брой клинични пътеки, както и лечебните заведения с по-добра апаратура, ще разполагат с повече пари за лечение.

"Дали клиничната пътеката, когато влизащ струва 150 лв. или 3000 лв., то пациента ще получи средна претеглена стойност примерно минимум 1000 лв. Така в болниците вече няма да гледат на пациентите като на клинични пътеки за източване, а ще могат да влизат в лечебните заведения и реално да се лекуват", заяви зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков.

Крайната цел е да се спре нерегламентираното доплащане от пациенти и надписването на неизвършени от болниците медицински дейности. Новата методика трябва да влезе от 1 април догодина, ако се постигне съгласие между Здравната каса и Лекарския съюз.

Бъдещата финансова рамка подкрепи и премиерът Бойко Борисов.

През 2016 г. министерството ще се бори да намали броя на болничните легла в България. В страна има общо 48 хиляди, а от тях 39 хиляди са финансират от държавата по Националния рамков договор. На практика обаче се ползват от около 28 хиляди души при нормално запълнен капацитет до 75% в лечебното заведение. Това е с над 40% повече от средното за Европа.

Още новини четете в Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още