IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон готви бърза евакуация на британците от Гърция

Британските туроператори намаляват цените на екскурзиите в страната, но се страхуват да сключват договори за летни почивки

15:56 | 22.06.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Великобритания се подготвя за бърза евакуация на всички британци, които в момента са на почивка в Гърция, в случай на финансов крах на тази страна, пишат британски медии, цитирани от МИА и БТА.

Според Daily Express правителствената администрация във Уайтхол и местните туроператори са готови да върнат във Великобритания 110 хиляди туристи, които сега са на почивка в  гръцките курорти, ако заради дълговата криза банките в Гърция и  банкоматите останат без пари или ако трябва страната да напусне еврозоната и единната европейска валута.

Това ще бъде най-голямата евакуация на британци в мирно време, пише вестникът. Други издания отбелязват, че британското правителство се страхува от възможността британците да останат пленени в Гърция без пари в брой, в случай че кризата предизвика затваряне на гръцките банки, което би могло да стане, ако правителството на левия премиер Алексис Ципрас и кредиторите не успеят да постигнат споразумение.

Междувременно британските туроператори намаляват цените на екскурзиите в Гърция, но заради сегашната финансова и дългова криза се страхуват да сключват договори за летни почивки, твърди консервативният Daily Telegraph. 

Проучване на туристическия пазар във Великобритания показва, че броят на договорите за почивка в Гърция тази година е намалял с 50 процента в сравнение със същия период на миналата година. Като главна причина за избягването на Гърция, иначе  традиционна дестинация за почивка и пътувания на британците, се посочва кризата в тази страна и неизвестността с местните банки.

Британското външно министерство от известно време съветва британските туристи, които пътуват в Гърция, да имат в себе си пари в брой и да не разчитат само на банковите си карти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 15 rate down comment 7
misanthrope
преди 8 години
Пхахахахахаааааа! Абе вече почнахме да си разказваме приказки за караконжоли и таласъми. Тия британци ще рече човек че са мноо *** народ. До вчера плашеха децата с българи и румънци, които излизат от канала и ядат деца и друга фауна, днес вече с гърци.Истината е, че вестниците и там са като тук - предимно жълти и СИИИПВАТ ли сипват глупост след глупост, а международната "журналистила" хеле па българската, само гледа да напипа английския аналог на "Шок", "Пик" "Цвик" и "Грух" и да препечатва с пълна сила тези невероятни анализи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 20
юрист
преди 8 години
Великобритания не е в еврозоната. След като тя вижда проблем за гражданите си в гърция, значи гърция можем да я пишем официално фалирала...Гърците си мислиха така- ааа- ЕС ще си запази гърция като "почивната станция" на ЕС..Да, ама не- реакцията на Великобритания е показателна...Гърците окончателно си съсипаха единственото най- печелившо перо в бюджета си.Нека продължават така- за мен е абсолютно ясно , че ще обявят държавен банкрут и ще излязат от ез.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още