IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Шулц: Излизане на Гърция от еврозоната означава напускане на ЕС

Няма яснота в договорите как се напуска валутния съюз или Евросъюза, посочи председателя на Европейския парламент

20:02 | 17.06.15 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
М. Шулц: Излизане на Гърция от еврозоната означава напускане на ЕС

Ако Гърция излезе от еврозоната, това ще означава, че страната ще напусне и Европейския съюз, коментира председателят на Европейския парламент Мартин Шулц пред британското издание Guardian.

Шулц припомни, че всички държави от общността, с изключение на Великобритания и Дания, които са договорили дерогация от това задължение, трябва да приемат еврото. В същото време обаче няма ясно законодателство и правила за напускане на валутния съюз, призна още той.

Коментарите на Шулц са свързани с предупрежденията на гръцката централна банка от тази сутрин, според които без споразумение Гърция може да обяви дефолт, да излезе от еврозоната, а вероятно и от Европейския съюз. Институцията се обяви за достигане на споразумение, което да предотврати Grexit.

В своето съобщение банката отчита още, че от октомври 2014 година досега от гръцките банки са изтеглени към 30 млрд. евро. Причината е сривът на доверието, породен от „буксуването на преговорите”.

„Времето изтича, но сделка все още е възможна”, коментира от своя страна председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум в реч пред холандския парламент. Той ще председателства извънредното заседание на финансовите министри от еврозоната, на което основната тема е Гърция.

Последният засега кръг преговори се провали през уикенда, след като ЕК за пореден път отхвърли предложените от правителството на СИРИЗА реформи. Кредиторите обявиха, че Атина не е успяла да предложи нищо качествено ново. Европейската комисия съобщи, че в хода на преговорите е отбелязан известен напредък, но предложенията на Гърция все още съществено се разминават с изискванията на кредиторите за годишни икономии в бюджета в размер на 2 милиарда евро, или около 0,5-1 процента от брутния вътрешен продукт (БВП). Същевременно Брюксел обяви, че финансовите министри на еврозоната ще се занимаят с проблема на своята среща в четвъртък, а  това ще е "последният опит за постигане на разрешение".

От 2010 г., когато започна дълговата криза в Гърция, Европейският съюз и Международният валутен фонд са предоставили на Атина близо 250 млрд. евро кредити, които тя трябва постепенно да връща. Въпреки частичното отписване на дълга на Гърция през 2012 г. задълженията й в момента надхвърлят 315 млрд. евро, което представлява 175 процента от БВП. Това е три пъти повече от пределно допустимото равнище на държавен дълг за страните от еврозоната, което според Пакта за стабилност и растеж е 60 на сто от БВП.

Новините за Гърция може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 0 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
Къде го видя социализма тук?При социализма банката на държавата е една!Така, че стига с тоя социализъм!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
А нашата БНБ мислиш ли, че е държавна?Я да помислим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Трябва да се каже цялата истина - корена на проблемаВъпроса е защо ЕЦБ не купува ДЦК както ФЕД в САЩ ,и отделна тема е защо ЕЦБ и ФЕД са частнитоест най-важният въпрос е защо държавата не взима пари от държ.монетарна банка и Елън Браун ,Президент на Публичния Банков Институт(САЩ) добре обяснява за държ.банки - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htmА за тези които ще кажат ,че с държ.монетарна банка държавата може да си печата безразборно ще кажа само ,че се прави като САЩ - държ.дълг не може да превишава БВПОтделно разделяне на банкирането както 1933год. и т.н.обяснил съм какво трябва да се направи - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685Казването на истината е вид помощ с цел покаяниеи може би трябваше да започна с казаното от Мойсей в книга Второзаконие глава 23 стих 20 съкратено /Втор.23:20/ - '''на чужденец давай с лихва.....'',и съм обяснил подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/15520512950730
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 8 rate down comment 3
крас
преди 8 години
СПЕШНО ЗАМЕНЯМ ГРЪЦКО ЕВРО ЗА НЕМСКО ИЛИ ФРЕНСКО!!Чрез буквата, можем да разберем, коя е държава чиято ЦЕНТРАЛНА банка стои с активите си зад дадения купюр - Z ( Белгия ), Y ( Гърция ), X (Германия ), V ( Испания), U ( Франция ), S ( Италия ), M ( Португалия ), P ( Холандия ), T ( Ирландия ), N ( Австрия ) ТЪРСЯ ЕВРОБАНКНОТИ ПРЕД ЧИИТО НОМЕР СТОИ БУКВИЧКАТА "Х" ИЛИ "U", КАТО ПРЕДЛАГАМ ПОДОБНИ С БУКВА ПРЕД НОМЕРА "Y"ОБМЕННИЯ КУРС ПОДЛЕЖИ НА ДОГОВАРЯНЕ И ЗАВИСИ ОТ ПРЕДСТОЯЩИЯТ ДЕФОЛТ НА ГЪРЦИЯ!Как ви изглежда този сценарий?!ВЕСЕЛО НАЛИ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 11 rate down comment 9
alexx
преди 8 години
Гърция преди кризата 100% дълг БВП. След намесата на МВФ 180%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 3
bgMan
преди 8 години
Щом няма яснота крайно време е някой да проправи пътя.Или това са най-големите кошмари на меките глави (и не само), които управляват ЕС и САЩ, и няма да го допуснат каквато и да е цената, защото цената винаги се плаща от "маймуните"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 20 rate down comment 5
george353
преди 8 години
Мда, изглежда че пазарна икономика и соц общество са несъвместими. 700К държавен апарат, 2 екстра заплати, пенсиониране на 57, милиарди евро загуби на държавни компании, помпане на кредити и т.н., не се връзват с принципите на гъвкава пазарна икономика където има непрекъснато рециклиране на компании и персонал, и липса на субсидии. Този хибрид на соц капитал е нещо като жена с брада. Както е казал шопа, "Е, те такова животно нема".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 15 rate down comment 22
be_google
преди 8 години
Европа НИКОГА НЯМА ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ ДЪЛГОВАТА СПИРАЛА!!! ТОТАЛНО НЕВЪЗМОЖНО Е!!! Императорски, ти направо надмина Боковата чета по черен пиар на Гърция! Разберете- нямат такива дългове....претаковани са с лихвите и др номера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 1
be_google
преди 8 години
You have been banned for the following reason:Нарушение на правилата на форума!Date the ban will be lifted: НикогаНазад МУХАХХАХХАХАААААААААААА-МУХАХАХААААААААААА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 4
lilivan
преди 8 години
raul_castro,ти си мислиш, че не си от "плебса", които харесват тази музика, а си от "по-висша класа"?? хахах :)))raul_castro, ти всъщност си гьобек! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още