IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутните изменения свиха печалбата на "Газпром" с 62%

Cпадът на рублата е коствал на износителя на газ близо 4 млрд. долара от приходите за третото тримесечие

11:53 | 29.01.15 г. 5
Валутните изменения свиха печалбата на "Газпром" с 62%

Печалбата на "Газпром" за третото тримесечие отстъпи с 62 на сто заради спадащите продажби и загубите от валутните изменения, предава Bloomberg.

Нетната печалба на компанията спадна до 106 млрд. рубли (малко над 1,5 млрд. долара) от 276 млрд. рубли (близо 4 млрд. долара) година по-рано. Това надхвърля средната прогноза за 58,8 млрд. рубли (850 млн. долара) от деветте анализатори, анкетирани от Bloomberg.

Резките валутни изменения за периода са коствали на базирания в Москва износител 273 млрд. рубли (3,98 млрд. долара) от приходите. Продажбите за третото тримесечие са намалели с 5,9% до общо 1,13 трлн. рубли (163 млрд. долара).

"Газпром", който доставя около 30 на сто от консумирания газ в Европейския съюз, отчете най-слабите си продажби в чужбина от 11 години насам през 2014 г. и сви производството си до рекордно ниско равнище на фона на разногласията между Русия и Украйна. За цялата година валутната загуба на дружеството може да достигне 25 млрд. долара, което да засегне размера на изплащания дивидент на инвеститорите, посочват експерти от "Сбербанк".

Рублата се срина с 46 на сто спрямо долара през 2014 г. на фона на спада в цените на петрола и санкциите във връзка с конфликта в Украйна, които притиснаха руската икономика.

Руският газов гигант спря доставките за Украйна в периода от юни до декември поради спора за цената на "синьото гориво", като се позова на дълговете за повече от 5,3 млрд. долара. Впоследствие "Нафтогаз Украйна" изплати 3,1 млрд. долара през четвъртото тримесечие, след като двете компании подписаха междинно споразумение с посредничеството на ЕС, което има за цел да уреди отношенията им по време единствено на зимния отоплителен сезон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
именно в това спорим там в другата статия, че Словакията била намерила начин да ни "спаси от руския газ" ..... И начинът е, че не директно Русия, а индиректно от Словакия ше си го вземем, че е по-лесно така и няма да се занимаваме с *** ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
vzhekoff
преди 9 години
На мен ми е интересно друго. Украинците купуват газ от Словакия и Унгария - Ок. А те откъде го имат ? Правилно... пак от Газпром. Реално Словакия и Унгария са се превърнали в посредник-гарант за Газпром. Той от тях ще си вземе кинтите, ама дали те ще си ги вземат от украинците ? Това предстои да видим. Ясно е, че те продават, защото Германия им е казала, че ще гарантира плащанията, но въпросът е докога. Ясно е, че украинците няма да платят. Докога ще издържат да субсидират разпадащата се държава е въпрос номер 1. Руснаците затова много не скачат за реекспорта или реверса, както му казват. Те ще си вземат парите от ЕС. Истината ще лъсне някъде в края на лятото, когато хранилищата в Украйна се изпразнят и някой ще трябва да плати да ги напълнят. И да плати зверски. Там някъде ще се види, че Словакия и Унгария висят с по 2-3 млрд. $ "вземания" от Украйна, които също няма да си приберат в обозримо бъдеще. Истинската газова война ще е другата зима.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
пак се смята в долари, а това е грешка ..... както в България смятат златото според долара, а пък сме вързани с еврото .... тея руснаци, като не са вързани вече нито с евро нито с долари, а само с петрола си, като петрола паднал с 40% и рублата тоже с 40%, то същата работа ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
valentino29
преди 9 години
"Валутните изменения свиха печалбата на "Газпром" с 62%",за това говоря,,,!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
valentino29
преди 9 години
Логика!!! приходите на газпром намаляват от по малките продажби и от по ниските цени,а падането на рублата би трябвало да компенсира загубите ,а не да ги помпа,а бе ,както казах ЛОГИКА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още