IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политиките на централните банки с нулеви лихвени проценти са със спорен ефект

Според икономиста Методи Цанов тази политика обаче купи време в Европа, за да могат да се направят реформи

10:03 | 14.01.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Политиката на централните банки да свалят лихвите на близки до нулата нива е почти една и съща и е със спорен ефект, а намаляването на лихвените проценти неизменно води до инфлация. Това каза в студиото на Investbook с водещ Велко Каменов икономистът от Инфограф Методи Цанов.

Според него парите, които бяха налети в системата чрез тази политика, до голяма степен са били прехвърлени във финансовата система, което доведе до рекордни нива на световните индекси на акции. Облигациите също са на почти рекордно ниски нива.

„Другият ефект бе, че тази политика купи време в Европа, за да могат да се направят реформи. Третият ефект, който засяга основно Фед, е, че ниските му лихви позволиха на развиващия се свят да задлъжнее“, посочи той, допълвайки, че това представлява своеобразен капан, който ще доведе до по-високи разходи на държавите при повишаване на стойността на долара.

Гостът коментира и политиката на редица банкови институции, свързана с изкупуването на активи. „Програмата за изкупуване на активи действа като дрога на пазарите. Когато години наред знаеш, че имаш сигурен купувач, това не може изведнъж да спре“, смята той.

„В дългосрочен план социалната функция на централните банки е негативна, защото дори и да увеличи заетостта и да намали безработицата, тази политика може да доведе до спукване на балона и намаляване на спестяванията“, допълни Цанов.

Ако Европа, и по-специално южната й част, иска да има по-смислено възстановяване и растеж, се нуждае от структурни реформи, категоричен бе икономистът. „Надявам се този паричен експеримент да послужи за пример в бъдеще“, каза още той.

Други подобни коментари гледайте в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 34 rate down comment 3
scott
преди 7 години
Много неверен коментс на историата с ниските лихви.СИЧКО ПОЧНА ТАКА: Кукловодите наредиха соцялни екперименти в реално враме и с големи маси от хора, за да се види как ше МАРШИРУВА И ПОБЕЖДАВА доктрината МУЛТИКУЛТУРАЛИЗ! Началото: във слабата, дисциплинирана и зависима япониа - шибни икономическиа експеримент. Трите стрели на шинзо абе.....мислим си, че се чакаше масово насилиес и протест на масата срещу обедняването и геноцида, на който бе подложена. Обаче НЕ! СИЧКО МЪЛЧИ И СЕ АДАПТИРА. ФЕД ВИДЕ В ТОВА НОВО 10. И ВНЕДРИ СИЧКО ПОЛОЖИТЕЛНО В ЩАТИТЕ. Те знаят точно докога има ползи от цикълъ. Съга, да точно съгъ, япониа е оставена в калта, европа е донор на кръв, а щатите щи командват "растежа и грабежа", както им скимне. ТЕ ЗНАЯТ, ПРОГОНИЛИ СА ГО В РЕАЛНО ВРЕМЕ. Европа мож да иска да се измъкне. Обаче е по средата. Само негативес без ползи. ше им взрив! Нема растеж, нема стабиуност. Малко покачване на лихвес ше доведе до хиперинфлацион. честита новата 1933-та година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 0
Атанасио
преди 7 години
Банкстерите нямаха друг ход и доцент Митко Хитов доктор по икономика и преподавател в УНСС го обяснява прекрасно - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/Събрал съм основните факти започвайки с една статия в Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027Кризата е системна и трябва нова ''система'' със системен подход - ресурсно базирана и планирана екологична икономика без лихви и инфлация казано кратко,и Жак Фреско още 1974год. говори за това(след 4 минута) - https://***.youtube.com/watch?v=Ed5w8JRnwRQ&index=2&list=PLFD4E354EA4AEF9F2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още