IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Европейските банки може да се опитат да избегнат надзора си след Brexit

Според представители на банката кредиторите може да се опитат да се възползват от задни вратички и различия в националните правила

10:51 | 20.09.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските банки може да се опитат да се възползват от задни вратички и различия в националните правила, за да се окажат управлявани съгласно по-хлабави регулации или за да избегнат правилата на Европейската централна банка като цяло, особено след като Великобритания напусне Европейския съюз, предупреждават гуверньори на ЕЦБ.

Забине Лаутеншлегер и Даниел Нуи повториха призивите си за затваряне на пропуските в европейските правила, които поставят инвестиционните компании и банковите клонове извън банковия надзор на ЕЦБ, съобщава Ройтерс.

„След Brexit много банки ще решат да се преместят от Обединеното кралство в еврозоната“, каза Лаутеншлегер, която представлява надзорния отдел на управителния съвет на ЕЦБ, по време на симпозиума Eurofi в Талин.

„А може да изберат и да установят клонове в трети страни. В същото време инвестиционните компании може също да се преместят. Затова смятам, че ще бъде разумно да ги регулираме и надзираваме на европейско ниво“, допълни тя.

По-малко от 10 от 40 банки, които правят бизнес в ЕС от Лондон са кандидатствали за лиценз от ЕЦБ, за да продължат да работят в блока, след като Великобритания излезе от него, съобщи Ройтерс миналата седмица. Други проучват възможността да създадат пазарни подразделения, които обаче да бъдат контролирани от националните власти.

По-рано в Хелзинки Нуи, председател на надзорния отдел на ЕЦБ, заяви, че банките може да преместят дейността си към страни с по-хлабави регулации или да пренасочат дейността си към т.нар. сенчест банков сектор.

„Това не е филм, в който противоречив герой щастливо пренебрегва всички правила, за да спаси света“, каза Нуи на конференция в Хелзинки. „Тук става въпрос за стабилността на банковия сектор, просперитета на икономиката и богатството на обществото като цяло“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още