IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката икономика се представя по-зле от очакваното от кредиторите през 2016 г.

Вътрешното потребление се оказа по-слабо от предвиденото

18:16 | 17.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гръцката икономика се е свила с 0,2% през 2016 година, показват ревизираните данни на статистиката (Elstat), цитирани от Ройтерс. Това означава, че страната все още се е намирала в рецесия и се представя по-зле от очакванията на кредиторите.

Европейските институции прогнозираха икономически растеж от 0,3% през миналата година, а Международният валутен фонд (МВФ) дори ревизира прогнозата си до 0,4% ръст за брутния вътрешен продукт на страната. Реалността обаче се оказа различна, основно заради по-слабо от очакваното вътрешно потребление.

От данните, публикувани на сайта на Elstat, е видно, че вносът на стоки и услуги се увеличава с 0,3%, спрямо предварителните данни, сочещи спад от 0,4%. Износът намалява с 1,8%, а не с 2%, но пък вътрешното потребление се свива с 0,3%, а не се увеличава с 0,6%, каквито бяха предварителните данни.

Гръцкото правителство промени и прогнозата си за ръст през 2017 година, припомня Ройтерс. През март очакванията бяха за икономическа експанзия до 2,7%, а сега очакванията са за ръст от 1,8 на сто. 

Страната е изправена пред третия преглед на спасителната програма, а надеждите са преговорите между кредиторите да приключат без забавяне до края на тази година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още