IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петер Прат: Все още трябват стимули за насърчаване на инфлацията в еврозоната

Главният икономист на ЕЦБ смята, че свиването на количествените облекчения трябва да стане по методичен начин, без излишни шокове

13:39 | 16.09.17 г.
<p>
	<em>Петер Прат. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Петер Прат. Снимка: Архив Ройтерс

Все още са необходими значителни парични стимули, за да върнат инфлацията в еврозоната на прав път към целта от почти 2%, заложена от Европейската централна банка (ЕЦБ). Това заяви главният икономист на регулатора Петер Прат, цитиран от агенция Ройтерс.

Той дава интервю за белгийския вестник De Tijd и по думите му „всеки е съгласен, че трябва да гарантираме, че свиването на стимулите се случва по методичен начин, без излишни шокове“.

„Ако инфлацията стане прекалено висока, ще реагираме също толкова категорично, както действаме сега, за да я върнем към целта“, каза още Прат.

При последното заседание на ЕЦБ президентът на институцията Марио Драги заяви, че бъдещето на програмата за количествени облекчения ще се реши през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още