IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трейдърите на облигации в Европа поемат глътка въздух

В продължение на две седмици европейските ДЦК понясаха удари от политическите събития по света и перспективите пред паричната политика

16:10 | 19.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

След като в продължение на две седмици понясаха удари от политическите събития по света и перспективите пред паричната политика, европейските облигации може би ще могат вече да си поемат глътка въздух, коментира Bloomberg.

Почти няма важни икономически данни от еврозоната, които да бъдат публикувани през следващата седмица, като вместо това трейдърите са фокусирани върху референдума за конституционни промени в Италия на 4 декември и политическата среща на Европейската централна банка (ЕЦБ) четири дни по-късно. Има възможност италианският вот да доведе до оставката на министър-председателя Матео Ренци, а по отношение на ЕЦБ растат спекулациите, че ще бъде въведено още изкупуване на облигации в подкрепа на регионалната икономика.

Пауза на пазара на облигации ще бъде сериозна промяна спрямо последните дни, в които победата на Доналд Тръмп на изборите за президент в САЩ предизвикаха очаквания за увеличаване на държавните разходи и насърчаване на инфлацията. Това, заедно с оценката на трейдърите, че е почти сигурно повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв през декември, сринаха европейските облигации, като част от рекордно глобално разпродаване.

„Не се случва нещо особено по отношение на данните и посоката очевидно ще дойде от политическия фронт“, казва Орландо Грийн, стратег по лихвените проценти в подразделението за корпоративно и инвестиционно банкиране на Credit Agricole в Лондон. „Много неща ще се случат след предстоящата седмица“.

Цените на италианските и испанските държавни ценни книжа продължиха да се понижават, отбелязвайки четвърти пореден седмичен спад, но германските държавни облигации поскъпнаха.

Доходността по 10-годишните германски ДЦК се понижи с 4 базисни пункта, или 0,04 процентни пункта, през седмицата до 0,27% при затварянето на борсата в Лондон в петък. Облигациите без купон се вдигнаха с 0,345 пункта, или 3,45 евро за 1000 евро номинална сума, до 97,389 пункта. Доходността достигна до 10-месечен връх от 0,4% на 14 ноември.

Доходността по италианските 10-годишни ДЦК се вдигна със 7 базисни пункта тази седмица до 2,09%, след като достигна дори 2,23% в понеделник – най-високата ѝ стойност от юли 2015 г. Доходността по испанските държавни облигации пък достигна най-високото си ниво след вота за Brexit от 1,69% в петък.

Очакванията за повишаване на лихвените проценти от Фед следващия месец бяха подчертани от коментара на председателя Джанет Йелън тази седмица, че е неизбежно предприемането на действия. Нейният колега – гуверньорът на ЕЦБ Марио Драги, каза в петък, че възстановяването на еврозоната зависи от паричната подкрепа, което засили очакванията за разширяване на програмата за количествено облекчаване на последната среща на институцията за 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още