IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът поиска от ГЕРБ мерки срещу монополите

Работодателите настояват за решение за минималните доходи и осигуровки, както и на проблема с липсата на кадри

18:57 | 16.02.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Проблемът с липсата на кадри, механизъм за минималната работна заплата и осигурителните прагове, изплащането на болничните, регулаторните режими и някои такси, въвеждане на електронното управление – това са приоритетите за бизнеса в България. Пред ръководството на ГЕРБ четирите работодателски организации представиха исканията си за социално-икономическото развитие на страната, съобщават от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР).

Работодателските организации определиха програмата на ГЕРБ като реалистична и изказаха удоволетвореност от това, че не се предвижда промяна в данъчния модел. 

Това, което липсва в програмата са достатъчно мерки за по-доброто регулиране на монополите, реформа в системата “Сигурност”, развитие на капиталовия стълб на пенсионната система и реиндустриализация на икономиката.

Приоритетен за решаване проблем на бизнеса е недостигът на човешки ресурси, не само висококвалифицирани, а и със средна и дори ниска квалификация. В тази връзка бизнесът настоява за ускорено развитие на професионалното образование и въвеждане на защитени професии в сектори, където има остра нужда от кадри.

„Във висшето образование трябва да се въведат държавни стипендии за дефицитни специалности срещу ангажимент стипендиантите за период 3-5 години да се реализират в страната. Бизнесът е готов да поеме тези стипендии, стига да има кого да наеме“, посочи Васил Велев, председател на АИКБ.

Държавата да улесни процедурата за внос на работна ръка от страни извън ЕС, като сключи двустранни споразумения със страни като Украйна, Армения, Молдова, иска бизнесът.

Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев постави проблема с определянето на минималната работна заплата. Индустрията иска тя да не се определя държавата, а да се договоря между работодатели и синдикати в диапазон, на който долната граница е линията на бедността, а горната – средното за ЕС съотношение между брутна минимална работна заплата и средна работна заплата.

Минималните осигурителни доходи трябва да бъдат премахнати, както и класовете за прослужено време, като се запазят заплатите, предлагат още от БСК.

Работодателите искат да се върне старият режим на плащане на болничните, при който работодателят плаща само първия ден, а след това НОИ, както и да се извърши дългоотлаганата реформа в медицинската експертиза и инвалидните пенсии.

Регулаторните режими трябва да са до нивото на минимално изискуемите в ЕС, а държавата да въведе принципа на мълчаливото съгласие“, посочи още Божидар Данев. За такса „Битови отпадъци“ настояват да се прилага принципът „замърсителят плаща“.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов заяви, че важен приоритет на работодателските организации е ускореното въвеждане на електронното управление, което би решило проблема с липсата на мълчаливото съгласие и безконтролното въвеждане на регулаторни режими от общините.

Симеонов изрази и становище, че БТПП подкрепя увеличението на заплатите в някои от секторите на икономиката, стига това да е свързано с постигането на конкретни измерими резултати.

„Държавата да не прави социална политика през цената на електроенергията, така както не влияе върху цената на бензина“, призова Николай Вълканов, член на УС на КРИБ. Той посочи, че досега всички политически сили са прилагали непазарни подходи в енергетиката. „Всичко това пречи на нашия бизнес“, каза Вълканов и призова държавата да защити бизнеса от „зеления рекет“. 

Работодателските организации настояват държавата да не стартира големи енергийни проекти без актуализирана енергийна стратегия на страната, както и да не се поемат държавни гаранции и доплащане на разлики в цената.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
mitkomik
преди 7 години
*** мноого ме кефи тоя бизнеса:) Голям тарикат ще излезе. Липсата на кадри се дължи на липсата на адекватно заплащане! По някаква статистика 3,5 милиона българи са зад граница. А тоя Бизнеса иска да си внася от по-ефтинките , вместо да помисли как да върне хората от чужбина , които не само , че са научени да работят , но са и като цяло по квалифицирани! По мое мнение голяма част от работещите предприяти са експортно ориентирани (поради малкия ни пазар). Та продаваме в Европа на европейски цени, а искаме да даваме балкански заплати:) Е да , но това време мина. Колкото по-навреме го осъзнае тоя пич Бизнеса, толкова по-бързо ще му се появят кадрите. Пък и сега кадри с лопата да ги ринеш - Сирия, Афганистан, Ирак :) Все инжинери:) Какво ги бавят?:) Един преводач за шеф и са готови:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още