IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болницата в Поморие затваря заради натрупани дългове

Не лошият мениджмънт, а лошата политика в здравеопазването доведе до фалита, коментира кметът на града

17:22 | 16.10.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Общинската многопрофилна болница в Поморие прекратява приема на пациенти. Болницата затваря врати заради натрупани финансови задължения и напуснал персонал.

„Днес приключва лечебно-диагностичният план и приетите миналата седмица болни ще бъдат изписани", каза управителят на здравното заведение д-р Жени Караилиева. "Прекратява се приемът на пациенти“, уточни тя пред БНР.

По думите й това е естествен процес за едно търговско дружество, в което приходите са по-малко от разходите.

„Моделът на работа е такъв, че колкото повече работи една болница, толкова повече разходи генерира“, обясни директорът. 

Община Поморие е осигурила 280 хил. лева за лечебното заведение, но парите са недостатъчни и клиниката продължава да трупа задължения. От април лекарите и персонала получават само 60 на сто от трудовите си възнаграждения. Последно те са получили заплатите си за месец юли.

За първи път от 60 години насам болницата в Поморие затваря врати.

В официално съобщение на община Поморие се заявява, че днешното състояние на МБАЛ Поморие е в резултат на редица политически решения и действия през годините, за предрешения край на които кметът Иван Алексиев сезира всички държавни институции от няколко месеца насам.

Основната причина за краха на общинските болници, в това число и на поморийската, са поставените от НЗОК лимити, водещи до контролирано лечение на здравно осигурените.

Поставените ограничения обаче не се изчерпват само от здравно осигурените, а и от здравно неосигурените лица, които общинските болници са длъжни да приемат за разлика от частните. С този надлимитен разход по презумпция са натоварени общинските болници.

„Не общината, а държавата е длъжник на МБАЛ „Поморие“ и не лошият мениджмънт, а лошата политика в здравеопазването доведе до затварянето на болницата”, коментира кметът Иван Алексиев.

Здравният министър обяви, че има няколко болници, които са пред фалит, освен тези във Враца и Ловеч, без да уточнява кои са. По думите му има застрашени болници, но се вземат мерки. Министърът смята, че лечебните заведения, които се управляват добре, не стигат до фалит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 6 години
Да го ду^ха болницата в Поморие! И в Ловеч! И във Враца! И сички в здравеопазването! Сега приоритетите са модерни, евроатлантически! Ще воюваме с Русия и требват кинти за самолети, а кинтите в евроатлантическа, модерна и демократична България са малко и предимно от кредити, а Кредиторът отпуска кинти целево... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още