IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Вълчев: За първи път тази година ще има обединени и иновативни училища

През новата учебна година няма да има числови оценки от втори до четвърти клас, а всяко училище ще определя знаците, с които ще оценява учениците

08:36 | 15.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Община Стара Загора</em></p>

Снимка: Община Стара Загора

За първи път през новата 2017/2018 учебна година ще има обединени и иновативни училища, както и защитени детски градини. Това каза за БТА министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Повечето промени, които влизат от тази учебна година, са във връзка със Закона за предучилищното и училищното образование, посочи министър Вълчев. Той отбеляза, че за първи път влиза новата образователна структура в  гимназиалния етап - с два подетапа, с профилирана и професионална подготовка, а основните училища вече са до седми, а не до осми клас. Това са най-значителните промени от началото на новата учебна година, коментира министърът.

Той каза, че ще се променят и стипендиите на учениците, за да има възможност награда за отличен успех да получават и учениците след завършен седми клас.

Спрямо миналата година се променя и част от подзаконовата нормативна уредба, като промяната ще се почувства най-много в стандарта за приобщаващото образование. С тази корекция ще се облекчи административната работа на учителите, обясни министър Вълчев.

Той коментира, че посреща първия учебен ден с положителни чувства и с вълнение и се надява, че по този начин ще сподели вълнението на всички родители и ученици.

Министър Вълчев каза, че се тревожи обаче от дългосрочните предизвикателства пред образователната система, свързани с това да има добри педагогически специалисти във всички училища в страната. Другите предизвикателства през новата учебна година са да се обхванат всички деца и ученици в детска градина и училище, да се включат те ефективно в образователната система и да се повишат образователните им резултати, коментира образователният министър.

По думите му "за първи път през тази година няма да има числови оценки от втори до четвърти клас, а всяко училище ще определя знаците, с които ще оценява учениците". Например на "шестицата" би могло да отговаря "отлично" или "изключително".

Попитан дали второкласниците ще имат ученически бележници, министър Вълчев каза, че и през тази година първокласниците няма да имат бележници, както досега. За първи път за втори клас бележникът не е задължителен, но това не изключва възможността да се ползва обикновен бележник, който дори не е със съответния графичен дизайн, но да е като форма за комуникация между родителите и учителите. 

По пълни данни на ГРАО децата, родени през 2010 г., които трябва да са в първи клас през новата учебна 2017/2018 г., са 82 160. Като се извадят обаче тези деца, за които ГРАО посочва настоящ адрес в чужбина, остават 75 465 деца. Това обаче са прогнозни данни за първокласниците на базата на родените деца през 2010 г. Това съобщават за БТА от МОН, уточнявайки, че реалният брой на записаните ученици в първи клас за новата учебна година ще е ясен по-късно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още