IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ненчев: Внасяме законопроект за придобиване на нов многоцелеви самолет за ВВС

С наличните сега ресурси може да охраняваме въздушното си пространство до средата на следващата година, заяви военният министър

20:28 | 21.05.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ненчев: Внасяме законопроект за придобиване на нов многоцелеви самолет за ВВС

Министърът на отбраната Николай Ненчев обяви, че е взето решение и той ще внесе в Министерския съвет до 30 юни проект за нов многоцелеви самолет за ВВС, а след това ще започне и процедура по неговото придобиване.

Министър Ненчев и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев бяха изслушани в парламентарната комисия по отбрана за способностите на военната ни авиация да изпълнява националните и съюзните ни мисии и задачи в близка и в по-далечна перспектива.

Ненчев обяви, че с наличните ресурси може да охраняваме въздушното си пространство до средата на следващата година. По думите му е постигнат и консенсус за ремонтирането на няколко МиГ-29, които ще бъдат необходими до придобиването на нов многофункционален самолет, съобщава БТА.

В края на този месец ще дойдат експерти от Полша, с които ще бъдат коментирани различни варианти за ремонта на изтребителите. Министърът на отбраната коментира, че положението в авиацията е тревожно, но добави, че има воля да бъдат решени всички въпроси. 

Генерал-майор Румен Радев заяви от своя страна, че на обсъжданията днес е изложил цялата тежест на ситуацията във ВВС, какви възможности има да се носи дежурство, както и докога и как да се решават проблемите по него. “Към момента единственият начин ние да сме в състояние да носим това дежурство до средата на следващата година е със самоинициатива и удължаване на ресурса на двигатели на МиГ-29 изцяло с личен състав от ВВС, без това да струва никакви финансови средства на МО”, посочи генералът.

По думите му това е огромна отговорност, която командването на ВВС поема, но отговорността и рискът се носи от летателния и инженерно-техническия състав. "Това нещо си има цена, имаме ясен ангажимент от министъра на отбраната така, както тези летци и инженерно-техническият състав ще поемат своята голяма отговорност, така съответно и МО и държавните институции очакваме, имаме такива гаранции, че ще направят всичко възможно ние да не прекъсваме това дежурство от догодина, посочи Радев.

След срещата стана ясно още, че единственият начин за решаване на проблемите с въздушния суверенитет е незабавно стартиране на проекта за придобиване на нов тип боен самолет. 

“Това е изходът и с това и МО, и ръководството на Щаба на отбраната, и Комисията по отбрана се ангажираха в най-кратки срокове - до края на юни т.г., проектът да бъде внесен”, посочи  ген. Радев. Той обаче подчерта, че това не означава, че догодина ще имаме самолети.
Изтребителите МиГ-21 няма да бъдат включвани в охраната на въздушното пространство, каза още генерал-майор Румен Радев.

Още новини от страната може да намерите в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
След срещата стана ясно още, че единственият начин за решаване на проблемите с въздушния суверенитет е незабавно стартиране на проекта за придобиване на нов тип боен самолет. Което пък означава нови заеми за модернизиране , усъвършенствуване ,обучение....абе далавера отвсякъде...за някои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Може и надуваем, но после няма как да се сучи и от ремонти! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Вероятно трета употреба и без оръжията! :))) Важно е да се реализира сделка иначе за какво е във властта? Той , миткалото и наш мъШ са за последно на върха на държавата. А живота не свършва с мандата. Трябва да се направи необходимото за да си имаме още едни успешни бизнесмени! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
data
преди 8 години
Понеже предните министри на войната бяха големи мъже и патриоти просто избраха да не правят нищо и затова са предпочитани от ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
0pk
преди 8 години
Тъй, по закон за всеки самолет. До къде я докарахме. Само да питам нов като НОВ ли ще купуваме, или нов като "нов за наще ВВС" ама втора употреба? И дали ще има търг или ще го купим от "най-добрия" ни приятел?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
http://***.banker.bg/komentari/read/kakva-stana-tia-nali-sasht-ni-hvaleha-za-borbata-s-korupciiata
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
Сините камъни
преди 8 години
Трябва да се върне смъртното наказание и то за хора, които заемат държавни позиции въпреки олигофренията си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 7
Stefan--L
преди 8 години
Най неграмотният и бос по всички военни въпроси военен министър! Човек който си няма представа от армия ,човек който дори не е служил в армията е сложен да решава такива важни военни дела ! А той смешникът през цялото време иска да предаде българските разузнавачи на чуждите страни ! Това военен министър ли е или е предател ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още