IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Превозвачи заплашват с блокиране на границите

Причината за недоволството са постоянните опашки по граничните пунктове на страната

08:55 | 26.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Заради  продължаващите проблеми по българските граници и постоянните опашки от камиони от понеделник 29 май Съюзът на българските транспортни работници, подкрепен от  Националното сдружение за международни превози, започва протест, съобщи пред БНР Александър  Стамболийски, заместник-председател на Съюза на  българските транспортни работници:

"На  29 май в 10 часа започваме на подхода за ГКПП "Кулата" като мирен протест,  но не изключваме възможността протестът да прерасне в други форми и да има  затваряне на границата, тъй като напрежението ескалира постоянно и в момента  има сериозни опашки на граничния пункт, товарните автомобили се редят постоянно", заяви Стамболийски.  

По негови думи решението за ефективни протести е взето, след като  двугодишните опити за преговори с контролните институции, базирани на  границата, не са дали никакъв резултат. Организациите не оспорват необходимостта от завишен  контрол – с оглед сложната международна обстановка, но настояват за  оптимизиране на работата на контролните пунктове.

"Откакто  се опитваме да водим диалог, институциите прехвърлят топката или към чужди  страни, или към други вътрешни, техни ведомства, което за нас е недопустимо. Би трябвало някой да  може да поеме отговорност за случващото се", поясни още Александър Стамболийски.

За него проблемът е в граничните власти – Агенция "Митници", "Гранична полиция" и НАП. "В спешен  порядък трябва да бъде направена по-добра организация на работа на граничните  пунктове, тъй като в момента организацията на работа е, меко казано, смешна", заяви още Стамболийски.

Той поиска да бъде въведен абсолютно пълно спазване на Споразумението от Шенген,  за да се спазват и правата на шофьорите, които преминават през граничните  пунктове.

Според превозвачите обаче не е необходимо митническият контрол и  този на Националната агенция по приходите да бъдат на гишетата, където се  проверяват документите, а извън тях. Сегашната практика противоречи на  европейския принцип за свободно движение на хора, стоки и капитали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още