IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Велев: Няма пречки КЕВР да запази сегашните цени на тока

Бизнесът ще обяви следващите си стъпки в неделя след решението на КЕВР за цената на електроенергията

12:24 | 30.07.15 г. 8
Васил Велев: Няма пречки КЕВР да запази сегашните цени на тока

Бизнесът настоява за следващия ценови период да се запазят същите цени на електроенергията. КЕВР няма проблем да вземе такова решение – нито юридически, нито икономически. Това каза по TV7 председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

„Много по-страшно е, ако фалира индустрията, отколкото ако фалира НЕК“, каза той. Трябва да стартира електроенергийната борса и цените да бъдат пазарни, а дотогава да се направи така, че надбавката „задължения към обществото“ да се плаща и от търговците на ток, заяви той.

Между 60 и 100 хиляди ще бъдат съкратените работни места в енергийния сектор, в много компании ще бъдат намалени заплатите, ще поскъпне производството, което пък ще доведе до повишаване на цените на стоките в търговската мрежа. Това ще бъдат резултатите, ако енергийният регулатор не се откаже да повиши цената на тока за индустрията, обясни Велев.

Вчера бизнесът и синдикатите излязоха на съвместен безпрецедентен протест срещу предложението на Комисията за енергийно и водно регулиране да се повиши цената на електроенергията за индустрията чрез таксата „задължения към обществото“.

По думите на Велев в протеста участие са взели общо 2385 фирми с над 210 хиляди заети, от тях 25 хиляди души са били по улиците на големите градове в знак на недоволство.

Велев подчерта, че има решение за излизане от ситуацията – в парламента има внесен законопроект за разваляне на договорите с американските централи, което по негови думи е „пладнешки грабеж“. Велев допълни, че надписаната сметка се плаща и от гражданите, защото по няколкостотин милиона лева се „обират от хората“ всяка година, чрез надписаната сметка в сектора.

Надписаната сметка е от порядъка на 1,3 милиарда лева годишно, потвърди Велев.

По думите му лобитата на "различните енергийни мафии" в парламента са подменили предложенията на бизнеса за намаляване на дефицита в системата. „Остана тайната на договорите, вместо да се ограничи скъпата енергия, се добави биомасата, вместо търговците на енергия да участват в таксата „задължения към обществото“, тази възможност отпадна“, посочи той.

В момента макар и да има предпоставки за намаляване в първото ценово предложение на КЕВР, далеч не са спрени течовете и източниците на скъпа енергия, които са в пъти над пазарните нива, каза Велев и допълни, че някои от тях противоречат на европейски директиви, визирайки американските централи. Велев отбеляза, че това са тайни договори и не можем да знаем кой как се е договорил и дали тези, които са се договаряли, не участват в кражбите. Велев попита и защо тези договори не се развалят, след като има такива примери в Полша и Унгария и няма да е прецедент.

„От всяко българско домакинство годишно енергийната мафия краде по една средна месечна заплата“, повтори Велев и каза, че това показват сметките на бизнеса.

„Ние не искаме сметката да бъде надписвана и да ни бъркат в джоба и няма да допуснем противопоставяне на бизнес и домакинства, защото докато се караме кой да плати надписаната сметка, крадците продължават да крадат“, заяви той.

Велев обясни, че с протеста си от вчера работодатели и синдикати са казали „не“ на този „пладнешки грабеж“. Бизнесът настоява да се повиши ефективността на държавните дружества в енергетиката, но не административно, а с изкарването на държавните производители на пазара. „Американските централи имат защитени цени, които са в пъти над пазарните, без да продават на свободния пазар“, обясни той, а в същото време неефективни централи като ТЕЦ Марица изток 2 продават на него. Излизането на свободния пазар на всички енергийни мощности е правилният път, подчерта Велев.

„Индустрията не иска и не може да плати исканата цена, защото това е грабеж“, повтори той. И посочи, че в ЕС индустрията плаща от два до четири пъти по-ниски цени от домакинствата, защото високите цени за бизнеса рефлектират зле на домакинствата – чрез увеличение на цените на дребно в магазините и намаляване на доходите.

Бизнесът ще изчака крайното решение на КЕВР за цената на електроенергията утре и в неделя ще обяви на съвместна пресконференция със синдикатите следващите си стъпки, каза Васил Велев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
tisia
преди 8 години
..тези,които смучат от системата няма какво друго да кажат...тези ,които получават пари от смучащите от системата,те също няма какво друго да кажат,но истината е,че трябват промени.(големите загуби на НЕК не са от тези посочени проценти.големите загуби са от други,криминални деяния,но явно сте се примирили с фактът,че ни управлява мафията чрез политиците в парламента.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
Fiscalist
преди 8 години
Аз пък си спомням как само преди година намалиха цената "социално" и това струва на НЕК поредните 1млрд. Някои хора така и не успяват да разберат, че тези пари не отиват някъде в небитието опростени вовеки, а са сметка, която не стига, че трябва да се плати, ами се трупат и лихви. Просто е дошло времето да си плащаме сметката. Това не е нещо "по желание", при което добрите дават на "хората" безплатно ток щот са много хубави, а лошите им искат да плащат защото не са толкова хубави хора. Задължителна първа стъпка е да се платят сметките, след това ще дойде времето за дълготрайни решения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
tisia
преди 8 години
...до кога ще се "решават" проблемите, като са вдигат цени без да се направи нещо в сектора.от 25 години все вдигат и още 25 няма да им стигнат.....крадците вън!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
Fiscalist
преди 8 години
Точно пък тези гелосаните чички нищо не носят на гърба си. Всичко им е в офшорки и не ги интересува, само се правят на интересни. Като им е скъп тока да си купят съвременно, ефективно оборудване, а не някакви чудесии с огромни копчета по таблото правени когато още сталин е бил жив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
tisia
преди 8 години
....Той какъв е този председателят? Той е един чиновник, той изпълнява това, което му нареждат и се съобразява с безсмислени и лошо написани или глупави договори или закони. А работодателите са тези, които носят на гърба си икономиката на държавата..... кой ще купи тока на американските Марици, при положение, че може да купи тока от Козлодуй. Защо Козлодуй работи с половината от своята мощност, а държавата, т.е. депутатите, карат индустрията, карат хората да купуват насила тока от американските Марици,.....29.07.2015 13:37 / / ИнтервюВасил Василев, основател на Съюза на работодателите, в интервю за Добър ден, София на Радио Фокус
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Естествено ,че няма проблем и ако се спрат всички кражби цената на тока ще падне с 20-30% Първо НЕК трябва да почне да изнася и г-н Котев ядрен физик работил 13год. в Козлодуй го обяснява прекрасно - http://gikotev.blog.bg/drugi/2015/07/16/neznanie-nevejestvo-bednost-mizeriia.1376655Депутати прекрасно обясняват как ТЕЦ 1 и 3 ограбват хората с 2.7 млрд. - http://***.skat.bg/news.php?action=7&newsID=31471 Още за факти - http://***.vestnikataka.bg/2014/10/губим-54-млрд-лева-от-мариците/АКО СЕ СПРАТ КРАЖБИТЕ ТОКА ЩЕ ПАДНЕ С 20-30% и т.н. трябва да се забранят печките на дърва и въглища защото КПД-то е малко и замърсяват много въздуха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
Fiscalist
преди 8 години
За т.нар. индустрия пък най-малко ми пука. Работят с техника от 50-те години, произвеждат *** и плащат минималната заплата - голям праз, да фалират!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Fiscalist
преди 8 години
Ми примерно доста проста причина е, че иначе НЕК ще фалира? И ще трябва държавата да плаща още едно КТБ 4млрд....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още