IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли централните банки да направят повече за икономиката?

Силите, които стоят зад комбинацията от нисък растеж и нисък ръст на инфлацията, надхвърлят полето на влияние на институциите

13:02 | 22.09.16 г. 6
<p>
	Застаряващото население свива основата на работната сила и на потребителите, което пък изсмуква силите на капиталовата експанзия, а централните банки не могат да направят нищо повече от това, което вече са направили. <em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Застаряващото население свива основата на работната сила и на потребителите, което пък изсмуква силите на капиталовата експанзия, а централните банки не могат да направят нищо повече от това, което вече са направили. Снимка: FreeImages.com

Централните банки демонстрират желание да постигнат целите си за растежа и инфлацията. Въпросът обаче е дали могат да го постигнат, пише Wall Street Journal в свой анализ.

Този въпрос става все по-наболял, след като стана ясно, че централната банка на Япония иска не просто да постигне 2% инфлация, а дори да надскочи тази цел. За тази цел институцията планира да насочва не само краткосрочните лихви, но и лихвите по дългосрочните държавни облигации, отбелязва изданието.

Решението на  Bank of Japan потвърди репутацията на управителя Харухико Курода като експериментатор в сферата на паричната политика. То повдига и въпроса защо се провалиха предишните му нововъведения.

Паричните премеждия на Япония имат значение за всички централни банки, тъй като все повече страни по света заприличват на азиатската държава – отчитат бавен растеж и продължително ниска инфлация. Това затруднява икономиките да толерират лихви много над нулата.

Часове след обявяването на решението на японската централна банка Федералният резерв на САЩ остави без промяна лихвите, макар и да стана ясно, че най-вероятно лихвените нива ще бъдат увеличени през декември. Въпреки че ръстът на работните места в САЩ е устойчив, инфлацията е доста под целта от 2% и очакванията са тя да се задържи продължително на ниски нива.

Еврозоната се вози на същата лодка. Европейската централна банка (ЕЦБ) вече поддържа негативни лихви в опит да тласне инфлацията нагоре. Ръстът на потребителските цени обаче, дори като се изключат нестабилните цени на храните и енергията, остава под 1%.

Положението в Япония е не просто подобно, то е по-лошо, пише изданието.  Икономическият растеж на страната е средно 0,12% за 12-те месеца до края на юни, инфлацията е отрицателна и – най-тревожното за всички, обществените и пазарните очаквания за инфлацията също се понижават. Инвеститорите в облигации сега смятат, че през следващите години ръстът на потребителските цени в страната няма да с много над нулата.

Малко след решението на централната банка на Япония йената първоначално отстъпи на валутните пазари, но завърши деня с ръстове. Това се приема като знак за скептицизъм, че новите действия на институцията ще успеят.

Курода стартира агресивната програма за стимули през 2013 г. с ангажимент да увеличи инфлацията до 2% за две години. След масивно изкупуване на държавни и корпоративни облигации и акции японската централна банка се обърна към негативните краткосрочни лихвени проценти.

Действията имаха известен ранен успех и вдигнаха инфлацията до положителна територия. Напредекътъ обаче изглежда е в застой.

Институцията изтъкна три фактора за провала на политиката й да тласне инфлацията към целта от 2% - по-ниските цени на петрола, увеличението на данъка върху продажбите от 2014 г. и забавянето на развиващите се пазари. Банката признава, че постигането на целта за ръста на потребителските цени “може да отнеме време”, като се има предвид нивото на реалната инфлация.

Банката признава и че ако намали лихвите още по-дълбоко на негативна територия, това може да навреди на икономиката заради повишаване на съмненията в дългосрочното здраве на финансовата система.

Икономическото положение на Япония обаче не бива и да се преувеличава, подчертава изданието. Безработицата в страната е най-ниска от повече от 20 години. Слабият растеж пък донякъде се обяснява и с намаляването на работната сила и слабия растеж на производителността.

По същата причина разликите между Япония и другите страни не са толкова големи. Безработицата в САЩ също е на изключително ниски нива, но икономическият растеж е в застой от години, а инфлацията и инфлационните очаквания остават слаби.

Силите, които стоят зад тази комбинация от нисък растеж и нисък ръст на потребителските цени, надхвърлят нещата, върху които централни банки могат да влияят. Един от тези фактори е демографията.

Застаряващото население свива основата на работната сила и на потребителите, което пък изсмуква силите на капиталовата експанзия. Като се има предвид всичко това, какво всъщност могат да направят централните банки? Отговорът вероятно е нищо или поне нищо повече от това, което вече са направили.

Въпреки, че техните политики са по-малко ефективни, отколкото се надяваха, те не са и чак толкова неефективни. Ако нищо друго не отклони световната икономика, заплатите и инфлацията би трябвало да продължат да се възстановяват. Ползите от допълнителното намаляване на лихвите на отрицателна територия може и да са неуловими, но това не е причина да се пристъпва към увеличаване на лихвените нива, което може да причини разрушително изтичане на капитали от развиващите се пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 7 години
Централната банка (ЦБ) не може да спаси от актуални дългови кризи, защото водещият причинител (сгрешена парична система) не е в тяхна компетентност.При условия на наличната държавна грешка ЦБ е със съдба на жертва и с подсигурен провал.За спасение от актуални кризи е необходимо подобрение на парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
SS-23
преди 7 години
Застаряващото население свива основата на работната сила и на потребителите, което пък изсмуква силите на капиталовата експанзия. Като се има предвид всичко това, какво всъщност могат да направят централните банки?----Ами като няма кой да работи, "капиталиста" да запретне ръкави и да види - "от къде и как идва хляба"!п.п. че лапате хурката всичките...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
SS-23
преди 7 години
Силите, които стоят зад комбинацията от нисък растеж и нисък ръст на инфлацията, надхвърлят полето на влияние на институциите----Какво прозрение само , каква дълбочина на мисълта ... след 9 години "мъки", учЕните - икономисти прозряха истината, скрита в народната поговорка: "пАрен - каша духа!" Е па като целият свят не само се опари, ами направо се "изгори" от въглените на Лихвата, кой е тоя мега-хипер ***, който ше посегне отново към "огъня"? Тия които тласнаха хората към ръба на пропастта, да знаят, че те (хората), здраво са ги хванали за краката, така, че политането надолу ще е взаимно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Miraka
преди 7 години
Да, ама новата кола ще е с 1000 еврака по-скъпа вече :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
А защо не по 1 000 000? Или 2? Тоя експеримент с раздаването на пари вече е правен. Дори у нас, в България. През 1997-а лихвите в банките бяха 400%. Какво друго е това, освен чисто механично раздаване на пари. Напълно беше достатъчно човек да има 1 лев в банката и в края на годината получаваше 4. Да не говорим, че имаше срочни влогове, където лихвата беше още по-голяма. Но това не доведе до благоденствие. Познайте защо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
Ами да раздадат на калпак по 1000 еврака и се дига потреблението...веднага продавам москвича и купувам нова кола !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още