IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите отстъпки продължават да властват на пазара на жилища у нас

Брокери обаче отчитат тенденция към намаляване на желанието за водене на преговори от страна на продавачите и по-малки договорени отстъпки спрямо миналата година

11:52 | 08.06.10 г. 4
Големите отстъпки продължават да властват на пазара на жилища у нас

Големите отстъпки продължават да властват на пазара на жилища у нас и през месец май, сочат наблюдения на Адрес. Жилище с площ от близо 90 кв. м в центъра на София бе продадено за малко над 50 хил. евро, като първоначално оферираната му цена е паднала с над 45%, дават пример от агенцията. Близо 35% пък е договореният спад при двустаен апартамент в Лозенец – сделка за жилището е била сключена за 58 хил. евро при първоначална цена от около 78 хил. евро.

„Въпреки случаите, в които продавачите са проявили подобна отстъпчивост, тенденцията продължава да клони към намаляване на желанието им за водене на преговори”, посочва Цветелина Тасева, изпълнителен директор на агенцията.

По данни на компанията средно 3500 евро са спестявали купувачите през първите месеци на настоящата година, докато в края на 2009 г. отстъпката е надхвърляла 6100 евро на сделка. Особено отстъпчиви в края на миналата година са били продавачите на големи жилища – те са правили компромис с над 10 хил. евро от първоначалната си цена, докато в началото на 2010 г. те са отстъпвали с не повече от 5400 евро от оферираната сума.

Паралелно с това предлагането на жилища намалява през последните два месеца, като според проучване на компанията спадът е 14,5 %.

„В края на 2009 г. предлагането нарастваше със 7% на месец. Най-високи нива на предлагане имахме през първото тримесечие на 2010 г., а сега само за два месеца то намалява със значителните почти 15%”, казва Тасева.

„За нас освен в раздвижването, причини за този факт се крият и в оттеглянето на част от продавачите в изчакване на по-добри продажни нива. За съжаление за ръст е твърде рано да се говори и който има нужда от средства в обозримо бъдеще, трябва да бъде активен на пазара. Видимо по-високи цени не очакваме да бъдат постигнати през настоящата 2010 г.”, признава тя.

Около 62% от сключените сделки през месец май са за жилища между 30 хил. и 40 хил. евро, сочат данните на компанията. За тази сума купувачите обикновено търсят двустаен апартамент с площ от около 50-60 кв.м в по-крайните квартали на столицата, но често успяват да сключат сделка, по-изгодна от очакваното. Не са единични случите, в които за малко над 40 хил. евро купувачът успява да се сдобие с жилище от 70-80 кв.м в по-отдалечените от центъра райони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
tenero
преди 13 години
Интересно. Сега като не са склонни на отстъпки, брокерите ще трябва да си търсят истинска работа..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
pioner
преди 13 години
и като си помислия че цените ще паднат с още поне 20 % спрямо началото на 2008 - *** вече година и половина чета подобни поръчкови стаиий и направо ми е тъжно за хората които ги плащат и си дават парите на вятъра
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Невена08
преди 13 години
Някой знае ли в кои квартали има няй-голямо предлагане и в кои най-голямо търсене?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още