IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кое дойде първо: Фискалните дефицити или излишъците в частния сектор?

Държавните икономии, които пренебрегват слабото търсене в частния сектор, носят риск за световната икономика

16:26 | 16.06.10 г. 6
Автор - снимка
Създател
Кое дойде първо: Фискалните дефицити или излишъците в частния сектор?

Дискусиите за това дали не е прекалено рано за правителствата да намаляват бюджетните си дефицити продължават с пълна сила. Традиционалистите смятат, че забавянето на държавните икономии създава опасност от инфлация и несъстоятелност на задлъжнели страни. Привържениците на меката фискална политика в същото време предупреждават, че преждевременно съкращаване на държавните разходи ще доведе до дефлация и нова рецесия.

И в двата случая рисковете за икономиката са сериозни, пише в анализ на Financial Times. По-важно в момента обаче е да се прецени не дали да се правят държавни икономии, а дали е дошло времето за тях. Най-предпочитаното решение на икономическите проблеми според мнозина на този етап е да се затегне силно фискалната политика на държавите.

Причините за това объркване са няколко. На първо място са опасенията, че фискалните затруднения на Гърция, Португалия и Испания може да достигнат други задлъжнели страни, като Великобритания и дори САЩ, чрез недоверието на финансовите пазари. След това идват притесненията, че големите държавни разходи и дефицити ще потиснат разходите в частния сектор, които са много важни за икономическото възстановяване. Освен това високите бюджетни дефицити се свързват и с висока инфлация.

Най-голямо внимание сред всички тези опасения трябва да се отдели на поведението на частния сектор. Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира, че през 2010 г. частните сектори на развитите страни ще имат огромен превес на приходите над разходите. Според МВФ излишъкът в частния сектор на всички страните с висок жизнен стандарт ще възлезе на средно 7,8% от техния брутен вътрешен продукт (БВП) през тази година. Япония ще е начело с излишък от 12,6% от БВП, следвана от 9,7% за Великобритания, 7,7% от БВП за САЩ и 6,8% от БВП за еврозоната.

Всичко това показва тенденция към прекомерна спестовност в частния сектор на развитите страни, която може да прерасне в епидемия. Подобна спестовност върви ръка за ръка с излишък по текущата сметка или фискален дефицит. От всички напреднали икономики само Германия и Япония имат излишък по текущите си сметки. Останалата част са вносители на капитал.

Тук идва ред на въпроса кое е дошло първо: свиването на разходите в частния сектор или фискалните дефицити. Отговорът е: първото.

Пример за това е САЩ, където настъпва огромна промяна в баланса на частния сектор в рамките на две години. Той преминава от дефицит от 2,2% от БВП в частния сектор през последното тримесечие на 2009 г. до излишък от 6,6% от БВП през второто тримесечие на 2009 г. Именно това е периодът, в рамките на който американската икономика бе в рецесия.

Фактът, че съвкупното търсене и дългосрочните лихвени проценти паднаха в едно и също време показва, че сривът в частното потребление се компенсира чрез увеличение на фискалния дефицит. Необичайното поведение на стопанските агенти в частния сектор води до съответната промяна в държавните разходи.

Сега изниква въпросът кога трябва да се премахнат държавните дефицити. Намаляването на публичните разходи няма да доведе автоматично до по-голямо търсене в частния сектор, а вместо това може да повиши цикличните фискални дефицити. И ако излишъкът в публичния сектор падне, това може би ще е по-скоро резултат от по-бързото намаляване на приходите в сравнение с разходите.

Освен това, докато съвкупното търсене е слабо, фискалната подкрепа за икономиката е малко вероятно да доведе до инфлация. Големият въпрос след всичко това е дали големите бюджетни дефицити ще могат да се финансират. Отговорът е да, защото докато има финансови излишъци в частния сектор, те ще се насочват и към държавните ценни книжа. Частният сектор, разбира се, ще може да избира кои правителства да финансира. Засега обаче изглежда, че облигациите на САЩ, Великобритания и Япония остават сред най-предпочитаните.

По-различна е ситуацията в периферните европейски страни, които страдат от липса на доверие заради неясните си икономически перспективи. Най-добре за тях ще бъде да комбинират мерки за насърчаване на търсенето в краткосрочен план, като същевременно ограничат огромните си дефицити в дългосрочен план. Засега обаче европейските страни правят точно обратното и чрез заплануваната фискална строгост заплашват да дестабилизират световната икономика.

Интересно обаче колко дълго задлъжнелите страни, в това число САЩ, ще се примиряват с лицемерието на страните с излишъци, които ги обвиняват за големите им бюджетни дефицити, но без да си признават собствената си вина.

Огромните фискални дефицити действително правят финансовите пазари нервни. Платежоспособността на много от напредналите страни трябва отново да си възвърне доверието на хората. Но ако се прилагат фискални ограничения слепешката, без да се взема предвид това, което се случва в частния сектор или във външните баланси, може да се стигне само до разочарование и политически конфликти. Фискалната стабилизация, която поддържа растежа, е винаги добре дошла. Но преждевременна фискална строгост, която подкопава икономическия растежа, е просто поредното икономическо безумие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
По-скоро, да почват да изкупуват с излишъците пусти дефицит /приватизация/ и така да си оздравят икономиките. Ако, изобщо, данните в статията са достоверни, де. Щото, иначе, китойци, японци, корейци и германци ще изкупят всички тези тарикати тъй, че ще им се стъжни. Ама, като са отворили едни ми ти уста, дай им да лапат, да лапат, да лапат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
"увеличаващите се дефицити ще бъдат финансирани от икономики с излишъци-това важи единствено за САЩ защото са на върха на пирамидата и ако рухне повлича всичко под себе си". - Дали? Правилно поставена пирамида не се срива, ако и се вмирише върхът. Просто, ще го накацат мухите, ще го оплюят и, ако все още има здрав разум "там", ще се оправи. Иначе, пирамидката ще се обърне на друга страна...и те така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
primo
преди 13 години
японската йена поскъпна заради разпродажбата на високодоходни рискови активи и големия търговски излишък,заедно с франка и скандинавските валути,сега сащ имат ниски лихви ,висок дефицит и силна валута
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Libor
преди 13 години
ами не - силна валута при нисък лихвен процент може да има и япония, доскоро имаше и еврозоната. валутите далеч не отразяват основно лихвените проценти, диференциалите и разликата в курсовете през последните две години си останаха само в учебниците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
primo
преди 13 години
увеличаващите се дефицити ще бъдат финансирани от икономики с излишъци-това важи единствено за САЩ защото са на върха на пирамидата и ако рухне повлича всичко под себе си,само в Сащ може да има нисък лихвен процент и силна валута
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Jonathan
преди 13 години
Прекалено екстравагантно звучи тази статия на страниците на FT. Ако беше излязла в българската преса, нейният автор със сигурност щеше да бъде дамгосан. Много елементарна причинно-следствена връзка е направена като презумпцията е, че фирмите и домакинствата започват да спестяват и след това идва кризата и се образуват дефицити. А какво се случва с очакванията и прогнозите на пазара за влошаване на икономическата конюнктура на базата на определени водещи индикатори. Естествено е, че когато има очакване за криза икономическите агенти ще спрат да харчат.Но да предположим, че изложената хипотеза е вярна. Трябва да повярваме, че увеличаващите се дефицити ще бъдат финансирани от икономики с излишъци, защото те няма какво да правят парите си. Това просто е толкова наивно, че минава границити и на нормалната глупост. Така че учудването за публикуването на подобна статия остава, освен разбира се, ако авторът, а и самото издание нямат определена цел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още