IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малко са готовите да спекулират с бъдещ ръст на търсенето на офиси в Европа

При сегашните темпове усвояването на настоящата наличност от офис площи във Франкфурт ще отнеме над шест години, смятат специалисти

11:26 | 30.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Малко са готовите да спекулират с бъдещ ръст на търсенето на офиси в Европа

Нови и нови офис кули продължават да се появяват на пазара във Франкфурт въпреки икономическата криза. Сред тях е и новата централа на Европейската централна банка, чиито основи бяха положени миналия месец.

Въпреки това никой не може да отрече, че това са едни от най-тежките времена за предприемачите и професионалистите от пазара на имоти, както във Франкфурт, така и в повечето от останалите големи европейски градове, пише FT.

Проектите, които се завършват в момента, представляват стартирани или запланувани схеми преди началото на кризата, като спекулативното развитие на нови площи е много ограничено или замразено.

Малко са склонни да спекулират с бъдещото търсене на площи в ситуация на висок дял на незаетите площи и несигурно бъдеще пред големите финансови компании.

„Обемът на нови офис площи, които излизат на пазара през следващите две години, ще бъде нисък според стандартите за Франкфурт”, коментират от BNP Paribas Real Estate.

Според компанията усвояването на офис площи в града по време на първото тримесечие на годината е 58 хил. кв. м, което е значително под нивото дори за 2009 г. За цялата минала година бяха отдадени 422 хил. кв. м, което е сравнително малко, пише изданието.

При такива темпове усвояването на настоящата наличност от офис площи ще отнеме над шест години, въпреки че пазарът се счита за такъв на купувачите, където наемателите имат значителна власт да предоговарят споразуменията и да постигат по-добри условия.

Повечето брокерски агенции посочват, че първокласните наеми в града са се понижили с между 4 и 7% на годишна база, въпреки че средните наеми са по-стабилни.

„Първото тримесечие бе много слабо“, коментира Марко Малучи, директор на Savills за Франкфурт. „Компаниите се оглеждат, тъй като условията са много добри, но те имат много високи изисквания.“

Той обяснява, че наемателите искат да разполагат с много голяма гъвкавост относно площите и активността идва главно от релокации и в по-малка степен от нови наемания.

Делът на незаетост в града в момента е около 13%, но въпреки това повечето предлагане е за площи, които не могат да бъдат класифицирани като първокласни.

„В момента има истинска нужда за офиси от най-високо качество“, коментира Райнър Хамахър, директор "Отдаване на офис площи" в DTZ за Франкфурт.

„Най-добрите международни компании не искат да наемат стари сгради. Така че докато нивата на незаетост са високи, компаниите няма да заемат тези площи автоматично. За наемодателите на по-старите сгради съществува дилема и може да им се наложи да залагат дали едно скъпо реновиране може да привлече нови наематели“, казва той.

Един такъв проект е предприела Deutsche Bank, която е решила да инвестира 200 млн. евро в тотална реконструкция на своите кули близнаци, които се очаква да се превърнат в едни от най-зелените сгради в света. Проектът за 26-годишните сгради е планирано да понижи техните разходи за енергия наполовина и да осигури площ за още 600 служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още