IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До дни разплащанията по европрограмите ще стигнат 1 млрд. евро

За това се зарече министърът по управление на европейските фондове. Според него още от догодина трябва да се готвят проектите за след 2013 г.

15:38 | 16.07.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
До дни разплащанията по европрограмите ще стигнат 1 млрд. евро

Разплатените средства по европейските оперативни програми сега са около 5%. Това е ръст от пет пъти, след като преди година плащанията бяха под един процент, каза пред журналисти днес в Министерския съвет Томислав Дончев, министър по управление на европейските фондове.

По инициативата ДЖЕРЕМИ ще бъдат дадени още 200 млн. евро още в средата на следващата седмица и процентът на разплащане ще стане 7 на сто и ще достигне един милиард евро, каза министърът.

ДЖЕРЕМИ е инструмент за подобряване достъпа за финансиране на малки и средни предприятия. Средствата, с които разполага, идват от структурните фондове на ЕС.

Министърът посочи, че един от неговите приоритети е подготовката на следващия период за усвояване на европарите, след 2013 година. Още през 2011 година трябва да се инвестират пари за подготовка на проекти, допълни той.

ОП „Транспорт“ е най-голяма от оперативните програми и по нея има само няколко проекта, които вървят с добри темпове, каза Дончев, цитиран от БТА. Това са метрото в София, довършването на магистрала „Тракия“, както и реконструкция на ж.п. линията Свиленград-граница.

Има графици по важните проекти, включващи тръжни процедури и отчуждаване на земи. Те вече са докладвани в ЕК. Желанието за стриктно спазване на тези графици е срещнало одобрението на еврокомисарите, допълни министърът.

Част от някои проекти ще бъдат оставени за следващия програмен период на ЕС. Сред тях са участък от ж.п. линията София - Пловдив (в планинската си част) и Лот 3 на магистрала „Струма“.

Експертите са готови с резервни проекти, които да получат финансиране още сега, каза министърът. Това са например северната част на околовръстното шосе на София, пътят от София до Калотина, както и някои обходни пътища.

Преди края на годината ще се знае каква експертна помощ ще ни е необходима за изпълнение на европроектите, каза министър Дончев. Тази помощ ще бъде заплащана през оперативните програми. Експерти от ЕИБ и от Световната банка ще помагат на бенефециентите за осъществяване на проектите, както и да подготвят администрацията за следващия програмен период на ЕС от 2013 до 2020 година. Тези експерти може и да са българи, посочи министърът.

Следващата седмица започват преговори с Брюксел по спорни проекти по меморандуми между България и ЕС, сключени през 2004 година, и които трябва да бъдат приключени до 2011 година. Това са проекти за около 110 млн. евро и около 10 процента от тази сума все още не е разплатена, каза министърът.

Малка е възможността да започне наказателна процедура на ЕК срещу България, заради забавянето на изграждането депа за отпадъци, каза Томислав Дончев.

Статистиката на ЕК, според която България има най-много нарушения при усвояването на парите от фондовете на ЕС, е изкривена, защото за една година са докладвани много нарушения и следващата година данните ще са други, каза Дончев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
X-pert
преди 13 години
То затова доскоро беше 1%, а вече сме в средата на 4-тата година от текущия планови период на ЕС. Средствата по оперативните програми теоретично трябва да засягат "възможно най-широк кръг от обществото". Мисля си, че понеже трудно засягат широкия кръг, то заради това западните ни приятели само седят и ни гледат сеира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Millennium Falcon
преди 13 години
Добре, страхотно, нараснала е скоростта на разплащане или 'усвояване' на средства по програмите - интересно защо винаги и навсякъде в публичното пространство се говори само и единствено за това пусто 'усвояване' (поне доколкото аз съм чувал) - а никой никъде не отчита, коментира, проверява, анализира, и т.н. доколко се постигат целите, за които отиват тези средства, доколко успешно вървят съответните проекти, в график ли са, има ли преразход по бюджетите им, всички средства целесъобразно ли се 'усвояват' или има признаци част от тях да се отклоняват нанякъде другаде, ефективно ли се работи по съответните проекти, и т.н. Или се взима за дадено, че щом средствата са разплатени, 'усвоени' (потръпвам от мръсния подтекст който тази дума е придобила в България в наше време), значи всичко е наред? Защото да генерираме положителна статистика за пред ЕС е достатъчно, а какво става реално е друг въпрос? Или целенасочено не се допуска в дневния ред въобще да влиза въпросът КАК се изразходват?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още