IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Citibank: Кредитите в чужда валута трябва да станат по-скъпи за домакинствата

Варианти са изискването на по-голям процент на самоучастие или по-високо съотношение на дохода към размера на вноските, смята У. Грьoненберг, директор в отдела на банката за валутна търговия

08:06 | 23.07.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Citibank: Кредитите в чужда валута трябва да станат по-скъпи за домакинствата

Уайк Грьоненберг е управляващ директор в отдела на Citibank за валутна търговия. Пред Investor.bg той сподели мнението си за рисковете от високия дял на кредитите в чуждестранна валута, стремежа на България към еврозоната и гледната точка на инвеститорите за различните страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

- Какво мислите за високия дял на кредитите в чужда валута в повечето страни от Централна и Източна Европа? На какво се дължи той – на липсата на развит паричен пазар или на опитите за избягване на риска от страна на кредитните институции?

Причината за голямата популярност, която имаха кредитите в чужда валута бе това, че те често можеха да се вземат при по-ниска лихва в сравнение с кредитите в местна валута, както и това, че хората бяха убедени, че не поемат прекомерен лихвен риск.

За да бъде възможно това, трябва да има голям лихвен диференциал между кредитите в местна и чужда валута, а централната банка трябва да държи валутния курс стабилен. Именно това приспива домакинствата и ги кара да мислят, че не поемат прекалено голям лихвен риск.

- Кои са стъпките, които трябва да се направят за преодоляване на този проблем? Има ли смисъл от създаването на регионален паричен пазар с оглед малкия обем на многото държави в Централна и Източна Европа?

Не виждам как създаването на регионален паричен пазар би могло да помогне. Това, от което има нужда, е за домакинствата да стане по-скъпо да вземат кредити в чужда валута, за да се калкулират рисковете, които изпъкват в сравнение с кредитите в местна валута.

По този начин разликата между лихвите по кредити в местна и чужда валута ще трябва да се понижи или чрез понижаване на местните лихви (разбира се само ако фискалната политика е достатъчно строга) или чрез принуждаването на банките да направят кредитите в чужда валута по-скъпи.

Това може да стане например чрез изискването на по-голям процент на самоучастие или по-високо съотношение на дохода към размера на вноските при отпускането на кредит в чужда, а не в местна валута.

Предполагам, че дори може кредитирането в чужди валути, различни от еврото, да бъде забранено в източноевропейските страни, членуващи в ЕС. Това бе направено през юни в Унгария.

- В България има фиксиран валутен курс спрямо еврото, такава е ситуацията и в някои балтийски страни. Какви рискове крие това с оглед високия дял на кредитите в чужда валута?

Дългият период на валутна стабилност в България кара местните хора да вярват, че не поемат никакъв лихвен ръст, взимайки кредити в евро. Така че политиците в страната трябва да вземат такива мерки, които доказват точно това. В противен случай каквато и да било промяна на валутния курс би довела до загуби за населението, които могат да се окажат разрушителни.

- Виждаме, че Естония ще стане член на еврозоната, въпреки острия си икономически спад от последните две години. Какво липсва на другите страни с фиксиран курс, сред които е и България?

Естония покрива всички критерии от Маастрихт въпреки преминаването през остра рецесия. България не успява да направи това. В Естония на практика почти нямаше почти никакъв държавен дълг в началото на глобалната криза и поради тази причина имаше доста добра позиция при нейния старт. Правителството остана твърдо и запази дефицита под контрол по време на кризата.

- Смятате ли, че единствено техническите показатели за членство в еврозоната са достатъчни, за да се гарантира способността на дадена икономика да се справи във валутния съюз? Колко обезпокояващ е според вас дефицитът на България с оглед високите отрицателни салда в ЕС?

Много от представителите на ЕЦБ настояват, че е необходима не само номинална, а и реална конвергенция за всяка страна, поканена в еврозоната. Засега обаче критериите остават само номинални и при покриването им се получава покана за членство и остава известно съмнение за устойчивостта на показаните показатели.

Важно е инфлацията и нивото на дълга в България да не скочат извън рамките на критериите, за да се получи покана за членство.

- С кои държави сравнявате развитието на България – с непосредствените ни съседи или със страните с фиксиран валутен курс?

Ако разгледате валутните движения от началото на годината, ще видите четири страни от Централна и Източна Европа – Чехия, Полша, Унгария и Румъния, които имат най-слабо представящите се валути в света. Между движението на валутите им има малки разлики, така че инвеститорите ги разглеждат като една обща група.

Това се случва въпреки големите различия във финансовите системи – Чехия например няма почти никакви заеми на домакинствата в чужда валута. Причината бе в това, че основната тема бе как слабостите в Западна Европа ще се отразят на износа на тези страни.

В България има фиксиран валутен курс, така че тя, както и балтийските страни, попада в различна група. Тази група обаче има по-висок риск от остри фискални проблеми в случай на невъзможност за поддържане на валутния курс и поради тази причина има по-високи суапове за защита от банкрут (с изключение на Естония).

Така че в съзнанието на пазарните участници има две групи страни сред членовете на Европейския съюз от Източна Европа – такива с плаващ и такива с фиксиран валутен курс. България е във втората група.

- Все още ли членството в еврозоната трябва да бъде основен приоритет за страната ни?

Абсолютно. Това би трябвало да понижи рисковата премия за девалвация на валутата заради големия дял на кредитите в чужда валута. Разбира се, България трябва да гарантира покриването на критериите от Маастрихт и след влизането в еврозоната и да направи така, че да не се стигне до балон при кредитирането в частния сектор или до прегряване на икономиката, която може да намали конкурентността й.

Така че строгата фискална политика ще бъде толкова необходима, колкото и стриктният контрол върху банковото кредитиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
theforce
преди 13 години
за увеличаването на дълговете и дърпането на ушите ясно. обаче - колко домакинства има в бг с дългове в евро? струва ми се че този външен дълг в евро за който гооворим е на банките към майките им и на фирмите към майките им.отделно за инвестициите - като знам каква е производителността на труда в германия и като виждам как експорта им потвърждава това наблюдение, ще се се редя на опашка да си инвестирам парите там. източна европа също има проблясъци, но Гърция??? България??? ако искам да инвестирам в мутри, чалга и мързелива ***, тогава може би.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
tpoint
преди 13 години
в пика н а кризата банките в бг стартираха офанзива по превалутиране на кретитите защото се уплашиха да не рухне борда. Това разбира се беше провокирано за да е необходимо дълга да се покрие със валута внесена от банките майки. Така неусетно България увеличи външния си дълг. Евтините евра заляха източна европа според мен, именно за да повишат външния дълг на непослушните държави, след което да им бъдат издърпани ушите. Схемата се повтаря при Белгия, Португалия, България, Гърция. Сега втората част от постановката е играта с дефицитите. Целта е инвестициите насочени към Европейския Съюз да отидат в Германия, Франция , а не в Източна Европа вкл. Гърция, които иначе биха били значително по-привлекателни за инвестиции от гледна точка на това че сме развиващи се икономики и пазарите тепърва се формират, но със развита фин система и квалифицирани специалисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
theforce
преди 13 години
доста хаотично и на места безмислено интервю. има интересни наблюдения но можеше да има много по-добри въпроси на първо място.колко е делът на кредити в чужда валута сред домакинствата в Бг? струва ми се че далеч не е толкова висок колкото интервюто подсказва? не са ли най-вече банките и фирмите тези които имат дългове в чужда валута?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още