IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карл Кейс очаква бавен ръст на жилищния пазар в САЩ след свободното падане

Един от създателите на индекса S&P/Case-Shiller не очаква силен ръст на пазара при липсата на икономически подем

10:25 | 29.09.10 г.
Карл Кейс очаква бавен ръст на жилищния пазар в САЩ след свободното падане

Жилищният пазар в САЩ е достигнал дъното си и ще нараства бавно, защото икономическото възстановяване остава слабо, казва един от създателите на индекса S&P/Case-Shiller Карл Кейс в интервю за Bloomberg. 

Индексът на цените на имотите в 20 американски града нарасна с 3,2% през юли спрямо година по-рано, което е най-слабият ръст на годишна база от март. Измерителят е тримесечна средна стойност, което означава, че данните за юли се влияят от сделките през май и и юни, които пък може да са повлияни от правителствения данъчен кредит за купувачите на жилище.

„Подскача по дъното, свободното падане спря“, казва Кейс.

„Комбинацията от огромния спад на цените, понижението на лихвените нива, намесата на правителството да изкупува ценни книжа, обезпечени с ипотеки, за да поддържа лихвите ниски, и кредитирането, разбира се – не е изненада, че свърши.”

Данъчният кредит в размер на до 8 хил. долара подкрепи временно жилищния пазар в Щатите в края на 2009 и началото на тази година. За да получат стимула, купувачите трябваше да подпишат договор до края на април и да го финализират до края на юни. Датата за финализиране по-късно беше удължена до края на този месец.

„Не мисля, че който и да било очаква да има много голям ръст в идните няколко години, освен ако не станем свидетели на икономически подем“, казва Кейс, който е професор по икономика в Уелсли Колидж в Масачузетц. Кейс и Робърт Шилер, професор в Йейлския университет, създават индекса на базата на проучването от 80-те години на миналия век.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още