IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските валути с най-добро тримесечие от 2004 г.

Динамичното развитие на азиатските икономики увеличи капиталовите притоци към тях и донесе силен ръст на местните валути и борсови индекси

11:11 | 30.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските валути с най-добро тримесечие от 2004 г.

Азиатските валути безспорно са големият печеливш на валутните пазари за изминалото тримесечие, след като динамичният икономически растеж на страните в региона повиши капиталовите притоци към тях.

В рамките на трите месеца до септември азиатските валути са отбелязали най-силното си поскъпване от 2004 г., пише Bloomberg. За това допринесе и по-гъвкавият обменен курс на китайския юан, който направи централните банки в азиатския регион по-толерантни към оскъпяването на местните валути.

Индексът на Bloomberg и JPMorgan, който следи курса на валутите на развиващите се икономики от Азия срещу щатския долар, стигна най-високото си ниво за последните две години вчера. Той включва десетте най-търгувани азиатски валути, с изключение на японската йена. Индексът се е повишил с 3,5% за това тримесечие, воден от южнокорейския вон.

През това време фондовите пазари в Индия, Южна Корея и Тайван привлякоха чужди капиталови потоци за над 11 млрд. долара само в рамките на септември, водещият борсов показател в Тайланд SET се повиши до най-високите си нива от 1996 г., а борсата в Индонезия записа рекордно високи нива.

Китайската централна банка направи по-гъвкав курса на юана през последните два месеца, в резултат на което юанът се повиши до най-силните си нива срещу долара от 1993 г. насам вчера. Тайландският бат и малоазийският рингит докоснаха 13-годишни върхове по време на днешната сесия, която е последната за септември и за третото тримесечие.

Най-печелившата валута в азиатския регион през изминалите три месеца обаче е южнокорейският вон – той е поскъпнал със 7,1% срещу щатския долар до 1 140,95 вона за долар. Веднага след него се нарежда тайландският бат, който се е повишил с 6,5% през третото тримесечие до 30,42 бата за долар.

Всички десет водещи азиатски валути са отчели ръст срещу долара през изминалите три месеца.

Анализаторите на Международния валутен фонд прогнозират, че развиващите се икономики в Азия ще се разраснат с 9,2% през 2010 г., което е многократно повече от прогнозирания растеж от 2,6% в развитите страни. Базираната в Манила Азиатска банка за развитие прогнозира на 28 септември, че регионът ще постигне растеж от 8,2% през тази година.

Китайският юан е поскъпнал с 2% до 6,6905 юана за долар през последните две години, след като през 2008 г. курсът му бе фиксиран срещу щатския долар. Само в рамките на този месец юанът е напреднал с 1,7% след решението на Китайската централна банка да подобри своя валутен механизъм и да увеличи гъвкавостта му.

Китай е силно критикуван за това, че занижава изкуствено курса на своята валута, с което дава нечестно конкурентно предимство на своите производители. В тази връзка американският Конгрес реши вчера да даде право на компаниите да подпишат петиция за евентуалното налагане на по-високи мита на вноса от Китай, с които да се компенсира ефектът от по-евтиния юан.

Поскъпването на юана има важен психологически ефект за останалите държави в региона според редица анализатори, защото намалява опасенията им за това, че техните износители ще се конкурират трудно с китайските производители заради евтиния юан. Намалените притеснения позволиха на тайванския долар да достигне двегодишен връх срещу щатския до 31,22 тайвански долара за един щатски днес, а скокът на курса му за изминалите три месеца възлиза на 2,8 на сто.

Междувременно очакванията, че Федералният резерв ще прибегне отново до увеличаване на паричната маса в обращение понижиха курса на долара с близо 11% срещу еврото през изминалото тримесечие и с 5% срещу британската лира и с 10% срещу швейцарския франк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още